HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Megkezdődött az új Teslák kiszállítása

Kevéssel több mint egy hónapja leplezte le a Tesla a régóta esedékes Model S és Model X frissítést, és úgy tervezték, hogy még a negyedév vége előtt megindulnak az új autók kiszállításai.

Úgy tűnik, az első trélerek már elindultak a gyárból.

Forrás: Gabeincal / Youtube

Magyar informátorunk jelentése szerint…

Pedig nem volt egyszerű szülés a frissítés útnak indítása.

A gyártósorokat eredetileg december 24-én állították le egy 2-3 hetes átalakításra, de ez a kiszivárgott hírek szerint elhúzódott. Február végén azután Elon Musk egy belső körlevélben tudatta, hogy most már hamarosan elkészülnek az átépített gyártósorok, és akkora a kereslet, hogy visszatérnek a 2 műszakos gyártásra.

Csakhogy a levél azt is megerősítette, hogy alkatrészhiány miatt pár napra teljesen le kellett állítani a Model 3 gyártósorát – és ekkor még kérdés volt, ez befolyásolja-e majd az új S és X gyártását. A leállás oka valószínűleg a Samsung texasi chipgyártásának átmeneti kiesése volt, márpedig a koreai cégtől származó információik szerint az újraindítás nem megy pár nap alatt.

Forrás: Gabeincal / Youtube

Ehhez képest, a legfrissebb drónvideók alapján serényen folyik a munka a fremonti gyárban, és az eddigi értékesítési adatok alapján a vállalat történetének legsikeresebb első negyedéve felé halad. Apropó drónvideó, egy Kaliforniában élő magyar srác készíti mostanában a leglátványosabb felvételeket a Tesla központi gyárától – a legfrissebbet beszúrjuk ide, aki szeretné támogatni, iratkozzon fel a csatornájára.

A fenti videó tanúsága szerint most már sorozatban készül az új S a kaliforniai gyárban (az X-et kicsit későbbre ígérték) és a trélerek elkezdték az autók kiszállítását. A frissített modelleket kívülről nem túl egyszerű megkülönböztetni a korábbi változatoktól, de az új első légbeömlő/ködlámpa kialakítása, az új hátsó diffúzor, a szélesebb kerékjáratok, és a matt feketére cserélt króm felületek segítenek ebben. (Persze a gyár udvarán nyilván már csak az új változatok vannak, hiszen december 24-én leállt a korábbi Raven kódnevű verzió gyártása).

Forrás: Gabeincal / Youtube

Yoke, vagy nem Yoke, ez itt a kérdés

Természetesen a kérdés, ami lázban tartja a nagyérdeműt, az továbbra is az autók kormánykereke. Sasszeműek már kiszúrták, hogy a fenti videó egyik kockáján látszik a piros Model S belseje, és ebben az újfajta Yoke kormány látható.

Forrás: Gabeincal / Youtube

Ezzel együtt rója az utakat egy olyan mérnöki példány is, amellyel hosszútávú teszteket folytatnak. Ezt az autót már többször elkapták villámtöltés közben, és még beszédbe is elegyedtek a sofőrrel. Az úriember sokat nem árult el, de a fotók tanúsága szerint az ő autójában hagyományos formájú kormánykerék van. Ez ráadásul nem egy Model 3-ból, a teszteléshez átemelt darab, ugyanis formája és kialakítása eltér attól. Ez tovább erősíti azt a feltételezést, hogy az autó hagyományos kormánnyal is elérhető lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.