Újabb tízmilliókat pakolt a Porsche a horvát autógyártó alá

További 70 millió eurót fektetett be a Porsche a horvátok elektromos szupersportautó-gyártójába, a Rimacba, 15,5 %-ról 24%-ra növelve részesedését. Ez a második alkalom, hogy a német vállalat szorosabbra fűzi a 2018 óta tartó együttműködést Mate Rimac csapatával, miután 2019-ben 15,5 százalékra növekedett az eredeti 10%-os tulajdonjog.

Lehengerlően erős villanymeghajtású hiperautói mellett a Rimac nagy teljesítményű hajtásláncok és akkumulátorok fejlesztésével illetve gyártásával is foglalkozik. Ez vonzza a céghez a hagyományos autógyártó partnereket, melynek listája a Porsche mellett a Hyundai-t, Kiát, Aston Martint, Pininfarinát, és a Koenigsegget is felvonultatja.

Lutz Meschke, a Porsche igazgatótanácsának tagja szerint a Rimac-ba való befektetés abszolút helyesnek bizonyult, hiszen a cég értéke rengeteget nőtt az együttműködés kezdete óta. A Rimac sokat fejlődött technológiailag, és ebből az innovációs erőből a Porsche is profitál – tette hozzá. Mate Rimac alapító és vezérigazgató leszögezi, hogy a németek egyre növekvő támogatása nem jelent egyre nagyobb befolyást, cége továbbra is független egységként működik tovább.

A napokban ismét felröppentek a pletykák arról, hogy a Volkswagen Csoport elektromobilitási stratégiájába közel sem illeszkedő Bugatti a Rimac-hoz kerülhet, s bár ezt egyelőre nem erősítették meg, elképzelhető, hogy a részesedés növelése ennek a döntésnek ágyaz meg.

A zágrábi csapat jelenleg körülbelül 1000 főt foglalkoztat, amely az új kutató-fejlesztő központ megépülésével hamarosan akár 2500-ra is emelkedhet. A Rimac C_Two elektromos hiperautó végleges változatának bemutatójára valamikor a közeljövőben kerül sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.