Toyota: korai még csak a villanyautókkal foglalkozni

Akio Toyoda, és a Toyota más igazgatóinak megnyilvánulásairól rendszeresen beszámol a világsajtó. Na nem azért, mert a japán vállalat vezetősége olyan bölcsen képes leolvasni az autóipari tendenciákat, hanem éppen ellenkezőleg, merőben szembe mennek mindazzal, ami köré az autógyártók többsége építi a stratégiáit.

A Toyotáról köztudott, hogy a tisztán elektromos technológiát kezdetlegesnek tartja, ezért úgy véli, hogy a belsőégésű motor még hosszú évekig, évtizedekig velünk lesz, ameddig a világ próbálja megtalálni az ideális alternatív megoldást. Ennek adott most hangot Shigeki Terashi is a vállalat részvényeseinek éves gyűlésén, aki szerint egyelőre túl korai egyetlen opcióra koncentrálni, 2050-ig versenyeztetni kell a különböző technológiákat. Ezért az elkövetkezendő 30 évben a Toyota a lehető legváltozatosabb kínálatot állítja össze, mely hagyományos, hibrid, plug-in hibrid, teljesen elektromos, valamint üzemanyagcellás modelleket egyaránt felvonultat. Masahiko Maeda, az autógyártó vezető technológiai igazgatója hozzátette, hogy néhányan szeretik az elektromos autókat, míg mások számára a jelenlegi technológia nem kényelmes, és a végén úgyis csak az számít, amit a vásárlók választanak.

Az elsősorban hagyományos és hibrid meghajtású autók értékesítésére épülő üzletét védő Toyota a vásárlók állítólagos igényei mellett a környezetvédelemmel magyarázza az óvatos közeledést az elektromos autók felé: tudományos kutatások eredményei ellenére rendszeresen állítja, hogy a villanyautók és akkumulátoraik gyártása, valamint az ehhez szükséges nyersanyagok bányászata összességben szennyezőbb, mint belsőégésű motoros járművekkel közlekedni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.