Magyar siker az első elektromos túraautó-bajnokságon

Június 19. és 22. között rendezték meg a világ első tisztán elektromos túraautó-bajnokságának legelső versenyeseményét, melynek az olaszországi Vallelunga adott otthont. A vadonatúj formátummal indított versenysorozat számos érdekességet tartogat az elektromobilitás iránt érdeklődő nézőknek, itt láthatunk például elsőként teljesen elektromos meghajtású Alfa Romeót, amely Michelisz Norbert és Bári Dávid közös csapatának, az M1RA színeiben versenyez.

A bajnokság három csapatából ráadásul kettő is magyar, az M1RA mellett a Zengő Motorsport istálló is elindult a kupáért a Cupra e-Racer villanyautókkal. A harmadik csapat a Hyundai Motorsport N, amely a Veloster N ETCR-t küldi a pályára. A dél-koreai autógyártó egyébként nemcsak csapatot, hanem töltési technológiát is küldött a versenyre, mégpedig egy 160 kW teljesítményű rendszert, amely hidrogénes üzemanyagcellákkal állít elő elektromosságot.

A pénteki szabadedzések után szombaton és vasárnap több körben csaptak össze egymással a pilóták, két csoportban. Az A-csoport szuperdöntőjében a Zengő Motorsport pilótája, Mikel Azcona győzedelmeskedett, s mivel ő volt az egész hétvége legsikeresebb versenyzője, megszerezte a „hétvége királya” címet. A B-csoportban Jean-Karl Vernay diadalmaskodott a Hyundai-jal. A mezőny egyetlen magyar származású pilótája, Nagy Dániel a hatodikként végzett a szuperdöntőben, összesítettben jelenleg a tabella 9. helyén szerepel a 12 versenyző között.

A bajnokság következő fordulójára július 9-11-én kerül sor Spanyolországban, ezt követően pedig a Hungaroringen is megmérkőznek a pilóták az augusztus 20-ai hétvégén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.