Most jönnek csak az igazán biztonságos Volvók

Alapfelszereltség lesz a LiDAR rendszer a Volvo XC90 2022-ben bemutatkozó következő generációs, tisztán elektromos meghajtású változatában – a Luminar által fejlesztett technológiával, valamint az NVIDIA Drive Orin autóipari chip által működtetett vezetéstámogató rendszerrel a balesetek számát szeretné csökkenteni a svéd autógyártó vállalat. A Volvo Cars mindig is élenjáró volt a biztonságban, ám az új technológiák bevezetésével egy teljesen új szintre léphet a balesetmentes közlekedés – mondta Håkan Samuelsson, a cég vezérigazgatója.

A lézer alapú távérzékelő eszköz egy új vezetéstámogató biztonsági csomagnak lesz a hardveres alapja, amelyet úgy terveznek, hogy ne csupán figyelmeztesse a sofőröket a potenciális vészhelyzetekre, hanem egyre nagyobb arányban lépjen is közbe. A rendszer folyamatosan frissül majd, Over-the-Air frissítéseken keresztül újabb és újabb funkciókkal fog gazdagodni. Habár a cél összességében az, hogy csökkenjen a balesetek száma, a Volvo Cars mérnökei kiemelt figyelmet fordítanak az olyan szituációkra, amelyek bekövetkezése súlyosabb sérülésekkel, vagy halálesetekkel járhat. A Volvónál Highway Pilot néven érkezik az a szoftvercsomag, amely átadja az autónak az irányítást az autópályán haladva, amennyiben ennek előre megszabott feltételei teljesülnek.

A Volvo Cars technológiáiról szóló tervekről június 30-án, egy online előadáson hallhatunk részletesen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.