600 km fölé nőhet az Audi első villanyautójának hatótávja

Belső forrásokra hivatkozva a brit Autocar magazin arról számolt be, hogy 2022 második felében megérkezik a ráncfelvarrás az Audi e-tron és e-tron Sportback SUV modellekhez. Azt egyelőre nem tudni, hogy a dizájnelemeken mennyire radikális változtatásokat tervez a német prémium márka, de a pletykák szerint műszakilag igencsak jelentős javulás várható, hogy legalább 2025-ig versenyképes maradhasson az autó a vetélytársaival szemben. Ezt követően valószínűleg egy vadonatúj tisztán elektromos SUV váltja le.

Az e-tron, és áramvonalasabb testvére egy új generációs akkumulátort kapnak, amely 600 kilométer fölé emeli a hatótávolságukat. Jelenleg a 95 kWh kapacitású akkucsomaggal nagyjából 400-450 kilométer ezen modellek maximális hatótávja a WLTP kombinált ciklusában. A két elektromos modellt a mostaninál hatékonyabb villanymotorral gyártják majd, valamint fejlettebb elektronikát szerelnek be, így például a fékenergia rekuperáció is jobban fog működni.

Az e-tronok képességeit korlátozza, hogy a belsőégésű motorral meghajtott járművek számára tervezett MLB padlólemez módosított változatán fekszenek, ám már javában készülnek a saját elektromos platformra szánt villanyautók is. Az Autocar forrásai megemlítik a Q6 e-tront, amely a Porschéval közösen fejlesztett PPE architektúrára épül. Ez a modell az e-tron sportterepjáróknál kisebb lesz, nagyjából a hagyományos Q5 mérete, ám a villanyautóplatform egy Q7-es SUV méreteit teszi elérhetővé az utastérben. A Q6 e-tront a Porsche Macannal együtt fejlesztik, és 2023-ban kerül piacra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.