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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Enyhülő viszony: a Giga Texasban járt az amerikai munkaügyi miniszter

elektromos autó

A miniszter látogatása több volt, mint egy udvarias kézfogás és fotó lehetőség.

Jobb idők jönnek?

A Tesla, pontosabban Elon Musk viszonya sem az előző republikánus, sem a jelenlegi demokrata kormányzattal nem volt felhőtlen. Előbbi az olajipart támogatta a megújulókkal szemben, Trump elnök pedig azt is rossz néven vette, hogy kormánya egyes diszkriminatív lépéseire válaszul Elon Musk kilépett az üzleti tanácsadó csoportjából. A demokraták a zöld gazdaság felépítésén dolgoznak, így elméletileg a megújulókkal és villanyautókkal foglalkozó vállalat természetes szövetségesei lennének, de a párt középvonala, így Biden elnök is nehezményezi, hogy Musk ellenséges a szakszervezetekkel és üzemeibe ezek eddig nem jutottak be, míg a progresszív demokraták csoportja csak egy túl gazdag milliárdost lát a Tesla vezetőjében, ezért nem kedveli.

„Csak mondd ki!” Amerika megunta, hogy az elnök ignorálja a Teslát

Biden és Musk viszonya most már legendásan jeges volt az elmúlt egy évben, ugyanis miközben az amerikai elnök politikája egyik központi elemévé emelte a zöld fordulatot, és a villanyautók bőkezű támogatásáról törvényjavaslatot is benyújtott, a témában tartott tárgyalások és bejelentések alkalmával mindig csak a Ford, a GM, a Stellantis és a legnagyobb autóipari szakszervezet, a UAW vezetőit hívta meg a Fehér Ház, a világ legnagyobb elektromosautó gyártóját tüntetőleg mellőzték. Sőt, még csak név szerint sem említettek a céget, érdemeit pedig más vállalatokra aggatták.

Célba ért az üzenet: felébredt az amerikai elnök!

Az utóbbi időben azonban már Bidennek is kínos lehetett a média által is felkapott sztori, és enyhülni látszott az amerikai elnök, aki két alkalommal is méltatta a Tesla érdemeit a nemzethez intézett beszédeiben. Most viszont ennél is tovább léptek.

Március elején a Yahoonak adott interjújában Marty Walsh, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere arról beszélt, hogy nagyon szívesen találkozna és tárgyalna Muskkal, mivel a Tesla egy nagy, és innovatív amerikai cég. (Arról már nem is beszélve, hogy különösen most, a szinte nem létező orosz-amerikai kapcsolatok idején a SpaceX is egyre fontosabb az országnak, mivel Musk űrhajós cége jelenleg az egyetlen, amely ki tudja szolgálni a Nemzetközi Űrállomást).

Szerencsére most Musk sem játszott sértődött kisfiút, hanem tárt karokkal fogadat a megkeresést. Március 13-án a Tesla vezetője fogadta Walsh minisztert a vállalat új texasi gyárában és körbe is vezette a politikust az 1,1 milliárd dolláros üzemben. Ezt követően 75 percen keresztül beszélgettek az amerikai gazdaság helyzetéről, az inflációról, az innovációról, valamint a munkahelyteremtésről.

A kiszivárgó hírek szerint Musk szívesen folytatná az egyeztetést.

Most már egészen kínos amit az amerikai elnök csinál

Címlapkép: Axios

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.