Bemutatkozott a Kia Niro Plus

Bemutatta legelső, úgynevezett purpose-built, azaz kifejezetten egy bizonyos célra, feladatra épített járművét (PBV) a Kia, mely nem más, mint az első generációs Niro EV személyszállításra kialakított változata. Az autó a Kia Niro Plus nevet viseli, és annak a stratégiának az első terméke, amely során a Kia a hagyományos autógyártás keretein túl igyekszik támogatni az embereket és vállalkozásokat. A dél-koreai vállalat 2030-ra piacvezető kíván lenni a PBV-k globális piacán, s ennek eléréséhez egy dedikált padlólemezen vezeti majd be kínálatába a különböző méretű és formájú, speciális igényekre szabott járműveket. Ezeket a terveket már márciusban bejelentette a Kia.

A Niro Plus 10 mm-t vett magára hosszban, és 80-at magasságban az első generációs, tetősín nélküli Niróhoz képest, ezáltal megnőtt az utastér helykínálata. A modellt két változatban fogja árulni a vállalat: az általános verzió magánszemélyeknek készül, akik rekreációs vagy üzleti célból, például utazásmegosztáshoz használnák a járművet. Ez a változat Dél-Koreán kívül is megjelenik az év második felében, hibrid, plug-in hibrid, és tisztán elektromos hajtással.

A másik verzió kifejezetten taxizásra készül, de csak a koreai taxiszolgáltatók számára lesz elérhető. A taximodellbe többfunkciós kijelzőt integrált a Kia, amely nagymértékben javítja a sofőr kényelmét és biztonságát, mivel nincs szükség több eszközre és képernyőre. A kijelzőn minden olyan információ megtalálható, amely a taxisofőrök munkavégzését segíti, beleértve a navigációt, taxiórát, a digitális tachográfot és a hangfelismerést. A rendszerbe adatokat táplálnak a releváns látnivalókról és a közeli elektromos töltőállomások elhelyezkedéséről is. A Kia azt tervezi, hogy a helyi és országos vállalkozásokkal együttműködve kínál OTA (Over-the-Air) frissítéseket és szolgáltatásokat.

A taxiban az ülések, és az ajtók kárpitozását is vékonyabbra cserélték. Az utasok biztonsága érdekében fényvisszaverő elemeket szereltek az ajtókra, és kapaszkodókkal is ellátták az utasteret, amelyek az általános modellhez is elérhetők lesznek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.