Főoldal » elektromos autó » Hyundai villanyautókból kap energiát a hálózat Hollandiában

Hyundai villanyautókból kap energiát a hálózat Hollandiában

Egy évvel ezelőtt a Hyundai Motor és a holland We Drive Solar részvételével egy új, innovatív mobilitási program indult el Utrecht városában, amelynek célja egy olyan energetikai rendszer kiépítése, amelyben az elektromos autók energiatárolóként szolgálnak, és a V2G (Vehicle-to-Grid) technológia révén képesek az akkumulátorukból átadni az elektromosságot a hálózatnak. Most megérkezett a városba a Hyundai villanyautó-flottája.

A projekt helyszíne a jelenleg építés alatt álló Cartesius lakótelep, ahol egy 13,3 hektáros területen mintegy 2530 lakást fognak átadni. A területet a fenntarthatóság és az egészséges életmód jegyében tervezték, így hatalmas parkok és bicikliutak várják majd a lakókat.

A Hyundai egy Ioniq 5 elektromos autókból álló flottát biztosít a projekthez, amelyet autómegosztó szolgáltatásként vehetnek majd igénybe a helyiek. A projekt 25 villanyautóval indul, ezt hamarosan 150 darabra fogják bővíteni. A járműveket V2G technológiával szerelték fel, ami azért fontos, mert így csúcsidőszakban, amikor a fogyasztóknak nagy mennyiségű energiára van szükségük, az autók az akkumulátorukban tárolt elektromossággal támogatni tudják a hálózatot. A napelem és szélturbinák által termelt elektromos energia villanyautókban történő eltárolása majd betáplálása a hálózatba a fosszilis energiahordozókra épülő erőművektől való függést is csökkenti.

Utrecht a világ első városa szeretne lenni, ahol kiépül a kétirányú energia-ökoszisztéma. Ehhez már évekkel ezelőtt megtették az első lépéseket, az elmúlt három évben több mint 1000 kétirányú töltésre alkalmas töltőpont épült a régióban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.