Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Kamionoknak tervezett akkucserét a CATL

Kamionoknak tervezett akkucserét a CATL

Az akkucseréről egy ideig azt hittük kiment a divatból, és mindenki inkább az egyre nagyobb teljesítményű villámtöltésre fogad, aztán jött a NIO és felhúzott Kínában 1100 akkucsere állomást, európai térhódítását pedig egy magyar akkucsere-állomás gyárral támogatja meg.

Most a világ legnagyobb akkugyártója is akkucsere megoldást mutatott be – igaz kicsit máshogyan.

Az MTB ami nem Mountain bike

A CATL a napokban mutatta be Module-to-Bracket (MTB) technológiáját, amit az elektromos kamionokhoz tervezett. A mostani trendekkel ellentétben itt modulokba építik az akkucellákat, csakhogy ezeket a modulokat nem egy előre gyártott akkupakkba, hanem közvetlenül a kamionba épített fogadó-vázba helyezik. A rendszer működési elvét remekül szemlélteti az alábbi grafika.

A CATL akkugyár MTB technológiájának működési elve. Forrás: CnEVPost.

 

Ahogy az a szemléltető animáción is látszik, az akkuk helye a vezetőfülke mögött van, ahová úgy lehet behelyezni a modulokat, mint tepsiket a sütőbe. A megoldás a CATL szerint 40%-kal jobb helykihasználást és 10%-os súlycsökkenést eredményez, valamint 21%-kal alacsonyabbra kerül így a jármű súlypontja. Arról nem is beszélve, hogy a kamion oldalán át könnyen cserélhetőek az akkumulátorok.

A megoldás segítségével 140 és 600 kWh közötti kapacitások elérése lehetséges, attól függően, hogy hány akkumodult helyeznek be. Az aksik élettartamát 10 évre, 10 ezer ciklusra becsülik. A cég kínai partnere, a Qiyuan Core Power lesz az első aki ehhez a technológiához fejleszt akkucsere állomást.

Az MTB modulok egy U-alakú folyadékhűtéses rendszert használnak, ami a gyártó szerint növeli annak hatékonyságát. A CATL -35 és +65 Celsius fok között határozta meg az akkumulátorok működési tartományát, ami a teherautóktól a munkagépekig széles körben felhasználhatóvá teszi ezeket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.