Megemelte a Tesla a Supercharger használat díját

Az energiaárak európai emelkedése úgy tűnik a Teslát is utolérte, Európa számos országában emelkedett a Supercharger állomásokon a töltési díj. Akár 62%-kal is többet kell fizetni, mint korábban – derül ki a mojelektromobil.sk gyűjtéséből.

Szlovákiában emelkedett legnagyobbat a Supercharger használati díj, a korábbi 41 eurócent/kWh helyett már 66 centet kell fizetni, amely akár 50%-kal magasabb, mint az egyik legnagyobb helyi szolgáltató, a GreenWay hálózatában az ultra töltők díja, így a Teslásoknak már nem feltétlenül érdemes a Supercharger hálózatot választani. A GreenWay esetében előfizetés nélkül 60 cent/kWh díjért tölthetünk a cég 100 kW-nál gyorsabb töltőin, azonban a bármikor lemondható, tehát elköteleződést nem jelentő, 29,90 eurós havidíjas csomagban már csak 40 cent/kWh a díj, ráadásul a havi előfizetési díjért 100 kWh energiát is kapunk, melyet ultra töltőn felhasználva 30 centes kWh díj adódik.

Ugyanakkor a Teslánál nem a szlovák ár lett a legmagasabb Európában. Az ár-rekorder Hollandiában 0,84/kWh az aktuális díj, amely „csak” 13%-os emelést jelent. Németországban 17%-kal drágult a töltés (70 centről 82-re).

Egyes országok Tesla Supercharger töltési díja 2022 szeptemberében:

  • Hollandia – 0,84 €/kWh
  • Németország – 0,82 €/kWh
  • Franciaország – 0,79 €/kWh
  • Ausztria – 0,79 €/kWh
  • Spanyolország – 0,71 €/kWh
  • Svájc – 0,77 CHF (0,8 €)/kWh
  • Nagy-Britannia – 0,77 £ (0,89 €)/kWh
  • Dánia – 6,60 DKK (0,89 €)/kWh
  • Svédország – 8,7 SEK (0,80 €)/kWh
  • Norvégia – 8,5 NOK (0,83 €)/kWh

Meglepő módon egyes Teslások jól járnak a díjemeléssel, mivel a korai példányokhoz örök életre szóló ingyenes Supercharger használat járt. Akik jelenleg ilyen autóval rendelkeznek, a díjemelést követően Teslájuk értéknövekedésének örülhetnek. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogy mely modellekhez milyen évjárat esetén járt ingyenes töltés.

Magyarországot egyelőre nem érinti az áremelés, mivel hazánkban minden Tesla tulajdonos ingyenesen használhatja a Superchargereket. A magyar hálózaton havonta már 2021-ben is kb. 300 MWh energiát vételeztek a Tesla tulajdonosok, amely 2022 első negyedévében 1200 MWh óra közelébe növekedett, igaz ebben az időszakban az orosz-ukrán háború elől menekülők támogatásaként a debreceni és miskolci Superchargereket ideiglenesen megnyitották nem-Tesla tulajdonosok számára is, amely minden bizonnyal tovább növelte az elfogyasztott energiát. Amennyiben a Tesla a mai piacon kedvezőnek számító 100 Ft/kWh áron kapja az elektromos energiát, havonta közel 40 millió forintos villanyszámlát kénytelen kifizetni a hazánkban töltő Teslások helyett.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.