Munkába állt Európában az Iveco és a Nikola közös villanykamionja

Megkezdődött a Nikola Motors és az Iveco közös elektromos kamionjának legelső európai demonstrációs projektje Hamburg kikötőjében, ahol három Nikola Tre prototípus állt szolgálatba ünnepélyes keretek között. A projekt első fázisa a konténerek zéró emissziós szállításának bemutatására, valamint különböző töltési megoldások tesztelésére fókuszál – egy ideig hordozható töltőállomások szolgálják ki a járműveket, ugyanis a projekt célkitűzései közé tartozik az ideális helyszín megtalálása is a töltőoszlopok számára.

A három hónapig tartó első fázist követően 2023-ban elstartol a második szakasz, amelyben megtörténik a töltőhálózat kiépítése, és az elektromos kamionok teljes integrációja a kikötői logisztikába. A Nikola Tre modellből ekkor érkezik meg továbbá az európai, 4×2 hajtásképletű változat is, amely az idei IAA rendezvényen mutatkozott be Hannoverben.

A Tre elektromos kamion a Nikola belépője az európai piacra: az amerikai vállalat 2020-ban jelentette be együttműködését az Ivecóval, amelynek gyártásához a németek az S-Way modelljük szerkezetébe integrálják a Nikola által fejlesztett hajtásláncot Ulm városában. Erre 2023 második negyedévétől kerül majd sor, jelenleg csupán az Egyesült Államokban folyik a modell gyártása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.