Főoldal » elektromosautó-töltés » Ez ma a legnagyobb töltőállomás Magyarországon

Ez ma a legnagyobb töltőállomás Magyarországon

Ismét bővült a Tesla magyarországi Supercharger töltőhálózata, bár valami miatt nem sikerült egyszerre az összes oszlopot beüzemelni.

Tegnap délután a helyszínen jártunk és azt tapasztaltuk, hogy két oszlopon még rajta van a gyári védőruházat, vagyis valamiért azt a két töltőt még nem lehet használni, de a többin máris szorgosan szívták magukba a kocsik az energiát. A bővítés nem csak a Tesla használóknak jó, hiszen, ha egyszer nyilvános lesz az amerikai cég töltőhálózata Magyarországon, akkor rengeteg villanyautós élvezheti majd a gyorsan töltő oszlopok előnyeit. Kérdés persze, hogy mit szólnak majd ehhez a Tesla tulajok, akik a fóti töltőszigethez hasonlóan Szigetszentmiklóson is egymásnak adják a csatlakozókat.

Így néz ki most a Tesla magyarországi töltőhálózata:

Mostanra tehát - a két letakart oszlopot is beleértve - összesen 92 db gyorstöltő szolgálja ki hazánkban a Teslákat. Ahogy az a táblázatban is látható, Szigetszentmiklóson mind a 20 töltő V3-as 250 kW teljesítményű.

Az új oszlopokhoz új kiszolgáló, vezérlőszekrényeket is telepítettek, ugyanakkor a helyszínen vannak még elvarratlan szálak. Mindkét oldalon ugyanis kiálló kábelezésbe botlottunk az új töltők között. Egyelőre nem világos miért, de az előkészítést látva nagy valószínűséggel világítótesteket fognak még telepíteni a szakemberek, ami nem lenne baj mert a parkolónak ez a része nincs kimondottan túlvilágítva.

Érdekesség, hogy a Tesla fedélzeti rendszere általában késve követi le a töltőtelepítéseket, vagyis egy esetleges bővítést követően az autók nem terveznek azonnal a már működő új töltőkkel. A szigetszentmiklósi töltőtelepítés kapcsán viszont egy másik anomáliára leltünk. Most nem a gyorsasággal, hanem a pontossággal van a gond. Jelenleg 20-ból 18 oszlop működik a töltőszigeten a Tesla rendszere viszont tegnap azt jelezte, hogy 12-ből 17 érhető el! Ez arra utal, hogy a működő töltők számát a rendszer automatikusan gyűjti, de az összes elérhető oszlop számát kézzel kell frissítsék a telepítés után.

Szerencsére nem csak a Tesla bővíti a gyorstöltő hálózatát. Az országos töltőerdő azért még messze van, de egész jó úton haladunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.