auto
2024. 02. 26. hétfő

Erre a tíz helyszínre telepít 150 kW-os töltőket a Mobiliti

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) támogatásával Magyarország TEN-T úthálózatán, 10 helyszínen telepít 600 kW-os töltőállomásokat az MVM Mobiliti. Az egyes állomásokra várhatóan 4 db 150 kW-os teljesítményű töltőoszlop kerül. A konkrét helyszínek a budakalászi, csömöri, dunakeszi, fóti, kecskeméti, maglódi, miskolci, székesfehérvári, szolnoki és törökbálinti Auchan áruházak. A várhatóan 1,2 milliárd forint összértékű projektben épülő új töltők legkésőbb 2025 tavaszáig a villanyautósok szolgálatába állnak.

Tavaly decemberben tudtuk meg, hogy több mint 200 új nagyteljesítményű töltő épül Magyarország TEN-T úthálózata mentén, azaz autópályák és gyorsforgalmi utak közelében. Az MVM Mobiliti Kft. a sikeres pályázatát követően 10 db 600 kW-os (4×150 kW-os) töltőállomás megvalósítására írt alá támogatási szerződést az Európai Unió CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) szervezetével. Az EU töltőoszloponként 30 ezer euró támogatást biztosít a kohéziós alapból a hálózati csatlakozás és a töltőfejek kialakítására.

A beruházás befejezésének határideje 2025. február 1, amelyet minimum öt éves fenntartási időszak követ. A Mobiliti projektjének várható összköltsége 1,217 milliárd forint, melyből a támogatás 1,5 millió eurót (0,63 milliárd forint) fedez.

A tíz Mobiliti helyszínen kívül további töltőket is telepítenek majd hazánkban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) támogatásával. A nyertesek között üzemanyagtöltő-állomásokat üzemeltető cégek is megtalálhatók, esetükben a helyszíneket vélhetően az autópálya pihenőkben és autópályák közelében lévő benzinkutak jelentik majd.

A pályázaton a MOL 28.260.000 eurós támogatást nyert el, ez azonban nem csak a magyar töltőhálózat fejlesztésére, hanem a teljes régióra, azaz Magyarországon kívül Romániára, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Szlovéniára és Horvátországra vonatkozik. A Budapest Airport 1.601.250 eurós, a Shell Hungary zRt pedig 1.200.000 eurós támogatással fejlesztheti elektromosautó-töltőhálózatát.

A pályázatnak lesz második fordulója is, amelyben nem csak villanyautó-töltők, de hidrogén töltőállomások is épülhetnek. A második forduló pályázóiról alábbi cikkünkben írtunk.

Hidrogén töltőállomás és új Ionity töltők jöhetnek Magyarországra

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.