Ebben a Mercedes-kereskedésben már nem lehet belsőégésű motoros autót kapni

Kedden megnyitotta kapuját a Mercedes-Benz legelső kizárólag tisztán elektromos modelleknek fenntartott kereskedése. A japán fővárostól délre található Yokohama városában megnyitott bemutatóteremben az EQ elektromosautó-almárka mind az öt olyan tagja megtekinthető, amelyet a német prémium autógyártó már bevezetett az ország autópiacára 2019 óta: az EQA, EQB, és EQC modellek mellett a saját dedikált elektromos padlólemezre épített EQE és EQS limuzinok is jelen vannak. Hamarosan ezek SUV változatai is megjelennek Japánban.

Az új bemutatóterem külsőre is nagyon különbözik a Mercedes hagyományos kereskedéseitől, hiszen a tervezők igyekeztek az épületre varázsolni az EQ modellek néhány jellegzetes stílusjegyét, de a legfontosabb különbség inkább az, hogy az elektromos autózásban jártas munkatársak segítik az ügyfeleket az autókkal és a Mercedes más termékeivel való ismerkedésben. Így aztán biztosan nem történik meg az, hogy a vásárló villanyautóért ment, aztán dízeles S osztállyal távozott az értékesítők tanácsára. A kereskedés tetejét egyébként napelemekkel borították be, és természetesen elektromos töltőpontokat is telepítettek a helyszínre.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy hasonló kereskedések más országokban is felbukkannak-e a közeljövőben, de a Mercedes-Benz 2030-tól már csak villanyautókat értékesítene, így az évtized végére mindenképp eltűnnek a belsőégésű motoros járművek a kereskedésekből.

Japán egyébként nem tartozik a villanyautózás úttörői közé, elemzők szerint mindössze 21.693 tisztán elektromos autó talált gazdára 2021-ben, de a Mercedes úgy véli, hogy jelentős bővülés várható a piacon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.