Rengeteg pénzt költ a Volkswagen Wolfsburgra

Lehet, hogy nem lesz új, 2 milliárdos Trinity gyár, de ez nem jelenti azt, hogy Wolfsburgot nem fejlesztik.

Most közel félmilliárd eurót költenek rá.

Villanyautógyártó-bázis lesz

A Volkswagen azt tervezi, hogy a következő években egyre több elektromos modell gyártását kezdi meg Wolfsburgban, a cég főhadiszállásán. Bár úgy néz ki az új üzem nem épül meg, a meglévőt 200 milliárd forintnak megfelelő összegből modernizálhatják.

A mostani hírek ugyan nem hivatalos sajtóközleményben láttak napvilágot, de a német sajtó szerint a Volkswagen márkaigazgatója osztotta meg az adatokat egy szakszervezeti gyűlésen, így elég biztosra vehetjük az információkat.

Első körben 460 millió euróból frissítik fel az üzemet, ahol a Golf és az ID. 3 mellett más elektromos modellek is készülnek majd.

Ennek egyik első eredménye az lesz, hogy Zwickau mellett Wolfsburg is elkezdi 2023-ban gyártani az új, frissített ID. 3-at. Igaz, jövőre még csak részben készül itt a típus, de 2024-től már nem kell hozzá a cég más gyáraiból elemeket hozni. Az ismert modell mellett azonban készül majd itt egy eddig hivatalosan be nem jelentett SUV is. Az MEB+ platformos autó a Tiguan elektromos megfelelője lehet, és 2026 magasságában érkezhet. A plusz nem elgépelés, a cég így hivatkozik az MEB továbbfejlesztett változatára.

Az egyébként még mindig nem dőlt el véglegesen, hogy a régi, vagy mégis egy építendő új wolfsburgi üzemben készül majd a következő generációs, SSP platformos Trinity – állítólag még mindig nyitva mindkét opció. A cég azt tervezi, hogy 2033-tól már csak elektromos modellek készülnek a központban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.