Megkezdődött a BlueOval SK Battery Park építése

Megkezdődött a Ford és az SK On közös akkumulátorgyárainak építése a Kentucky állambeli Glendale-ben, ahol a két vállalat egy összesen 5,8 milliárd dolláros beruházás eredményeképp fog akkumulátort előállítani a jövőben piacra kerülő Ford és Lincoln elektromos modellekhez. A BlueOval SK Battery Parkban a tervek szerint 2025-ben indul el a termelés, és mintegy 5000 új munkahelyet teremt a helyi lakosság számára.

Az 1500 hektáros területen két hatalmas akkumulátorgyár is épül egymás mellett, melyeknek együttes éves akkugyártó kapacitása meghaladja majd a 80 gigawattórát. Mondani sem kell, hogy a létesítmények fontos szerepet játszanak majd a Ford azon célkitűzésének elérésében, hogy 2026 végére évi 2 millió villanyautó globális termelésére legyen képes.

„A világ legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb akkumulátorait fogjuk gyártani. A következő két évben a BlueOval SK megépíti a legnagyobb és legfejlettebb elektromosautó-akkumulátort gyártó üzemeket, és Kentucky a tiszta mobilitás jövőjének létfontosságú központjává válik” – mondta Chey Jae-won, az SK Group ügyvezető alelnöke.

A helyszínen egy tréningközpont is épül, ahol a BlueOval SK leendő dolgozói elsajátíthatnak minden szükséges tudást az akkumulátorgyártáshoz. Ennek építése a jövő évben indul, és 2024-ben nyitja meg kapuit.

A Ford és az SK On egy harmadik közös gyáron is dolgozik: szintén 2025-ben indul el a termelés a Tennessee állambeli BlueOval City-ben, ahol elektromos autókat és akkumulátorokat is fognak gyártani. Erre a projektre 5,6 milliárd dollárt fektettek be a partnerek.

https://media.ford.com/content/fordmedia/fna/us/en/permalink.html?VideoId=6316606590112

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.