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
auto
2024. 04. 27. szombat

Az EnerVenue, a nikkel-hidrogén akkumulátorokat fejlesztő vállalat bejelentette, hogy a Kentucky állambeli Shelby megyében egy százezer négyzetméteres gyárat épít, ahol az általa fejlesztett energiatárolókat fogják majd tervezni, gyártani, illetve tesztelni.

A projekt első szakasza 450 új munkahelyet teremt, és 1 GWh éves termelést céloz meg. Az EnerVenue a későbbiekben 1 milliárd dollárból 20 GWh-ra fogja növelni a gyár kapacitását. A vállalat jelenleg a kaliforniai Fremontban rendelkezik egy kisebb volumenű gyártósorral.

Shelby megye nagyvonalú, 25 évre szóló, 20 millió dollár értékű kedvezményt ajánlott az EnerVenue-nek az ingatlan után fizetendő adóra. Kentucky állam szintén több, mint 10 millió dolláros adókedvezményt biztosított a projekt első fázisára. Az adókedvezmények célja, hogy támogassák a megyében a gazdasági növekedést, és ösztönözzék a jövőbeli fejlesztéseket, illetve a további munkahelyek teremtését.

Mivel az ügyfeleink érdeklődése egyre nagyobb az EnerVenue tárolási technológiája iránt, örömmel jelentjük be, hogy a Shelby megyei új, korszerű gyárunkkal jelentősen növelhetjük az akkumulátorgyártásunkat” – mondta Jorg Heinemann, az EnerVenue vezérigazgatója. „Több lehetőség megvizsgálása után Kentucky bizonyult a legjobb helyszínnek az új létesítményünk számára. Az állam és a megye vezetése elkötelezett volt amellett, hogy tiszta energiához kötődő munkahelyeket hozzon a régióba, és alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk velük a projekt megvalósításában.

A 2020-ban alapított EnerVenue egy olyan nikkel-hidrogén technológiát alkalmaz, amelyet eredetileg az űripar számára fejlesztettek ki. A Stanford kutatói 2017-ben újratervezték a nikkel-hidrogén cellát, és a teljesítmény javításával, illetve a költségek csökkentésével sikerült piacképes termékké tenniük. A vállalat egy 2021 decemberi tőkeemelés során 125 millió dollárt gyűjtött a Barclays közreműködésével, az egyik befektetője a Saudi Aramco.

A Ni-H2 akkumulátorok energiasűrűsége viszonylag alacsony, ezért azok elsősorban a helyhez kötött energiatárolásban alkalmazhatóak. A legfontosabb tulajdonságuk, hogy rendkívül tartósak, az élettartamuk meghaladja a 30 évet, vagy a 30 ezer ciklust, ebből 20 évre, illetve 20 ezer ciklusra teljesítménygaranciát is vállal az EnerVenue, ami azt jelenti, hogy ennek tartama alatt a kapacitás nem fog 88% alá csökkenni.

Az ESV-E típusú akkucella műszaki specifikációja. Forrás.

A technológia további előnye, hogy karbantartást nem igazán igényel, -15 és 55 C fok között működik, a cellák biztonságosak, nem gyulladnak ki, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és az újrahasznosításuk is könnyen megoldható.

Az EnerVenue szerint ezeknek a kedvező tulajdonságoknak, és az olcsó alapanyagoknak köszönhetően a Ni-H2 akkumulátorok használatával az energiatárolás költsége jóval alacsonyabb, mint a lítiumion-akkumulátorok esetében. A cég jelenleg ipari felhasználásra szánt megoldásokat kínál, de már fejlesztés alatt áll a háztartási méretű rendszerük is, amely a ma elterjedt „dobozos” akkumulátorokkal szemben akár az épületbe is integrálható, mivel nem igényel hűtést, vagy karbantartást. A technológia iránt érdeklődőknek egyelőre türelmesnek kell lenniük, mivel a cég termeléséből 7 GWh-t már lekötöttek a megrendelők.

Kép: EnerVenue

A nikkel-hidrogén akkumulátorokról az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Erre az akkumulátorra 20 év/20 ezer ciklus garanciát vállal a gyártó

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.