Főoldal » elektromosautó-töltés » Hamarosan kábel nélkül is töltheted a Volkswagened

Hamarosan kábel nélkül is töltheted a Volkswagened

Indukciós töltési megoldás értékesítését tervezi Európában a Volkswagen Csoport elektromos modelljeihez az autóipari utángyártott berendezések egyik vezető vállalata, az ABT e-Line, valamint a WiTricity, az elektromos járművek vezeték nélküli töltésében élenjáró amerikai cég. A közös sajtóközleményben bejelentett tervek szerint elsőként a Volkswagen ID.4 vásárlói számára válik elérhetővé az átalakítás 2024 elején, ám idővel bővül a paletta a német konszern más villanyautóival, például a Porsche Taycannal, az Audi e-tron GT-vel, valamint a Volkswagen ID. Buzz kisbusszal.

Műszaki jellemzőket egyelőre nem osztottak meg a felek, de valószínűleg a WiTricity azon Halo Charging elnevezésű technológiájáról van szó, amelyet a cég egy tavalyi bejelentés szerint még idén széles körben elérhetővé szeretne tenni az Amerikai Egyesült Államokban a villanyautósok számára.

A Halo Charging technológia összesen három részből áll: egy fali töltőre hasonlító szerkezetből, amely a hálózatra csatlakozik, egy töltőpadból, valamint az autóba szerelt áramfelvevőből. A töltőberendezés 11 kW teljesítményű elektromosautó-töltésre képes, és nem termelődik nagyobb veszteség, mint a hagyományos, kábeles AC töltés során – állítja a WiTricity. Azt egyelőre nem árulták el a partnerek, hogy mennyire időigényes és bonyolult folyamat az autók felkészítése az indukciós töltésre, és azt sem tudni, hogy mennyit kell majd fizetniük az európai ügyfeleknek ezért a megoldásért.

Közleményükben az ABT e-Line és a WiTricity kiemelik, hogy hatalmas érdeklődést tapasztalnak a vezeték nélküli töltés iránt, és óriási lehetőséget látnak benne, amely a villanyautózás terjedését is felgyorsíthatja. Szerintük a töltés folyamata kulcskérdés az elektromobilitásban, és túlságosan gyakran riasztja el a potenciális vásárlókat. Habár a töltőfej csatlakoztatása önmagában nem tűnik nagy fáradságnak, előfordulhat, hogy a kábel vastag és nehéz, balesetveszélyes, koszos, vagy nehezen hozzáférhető pocsolyák vagy hóbuckák miatt, így az indukciós töltés lényegesen megkönnyítheti a villanyautósok életét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.