Főoldal » energia » Hét órán át a nap- és a szélenergia fedezte Spanyolország teljes áramigényét

Hét órán át a nap- és a szélenergia fedezte Spanyolország teljes áramigényét

Spanyolország kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik a nap és a szélenergia tekintetében, és e lehetőségek kiaknázását a központi kormányzat, illetve a helyi önkormányzatok is prioritásként kezelik. Az országban található Európa egyik legnagyobb, legfejlettebb és legolcsóbb megújuló energiás piaca, ennek köszönhetően az elmúlt években egy igen komoly, a nemzetközi porondon is helytállni képes kivitelezői és üzemeltetői iparág jött létre, amely meglehetősen gyors tempót diktál a naperőművek, szélerőművek, és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésében.

A fejlődés üteme valóban figyelemre méltó: 2018 és 2023 között a szélenergiás kapacitások 23,4 GW-ról 30,1 GW-ra nőttek, a naperőművek névleges összteljesítménye pedig 4,8 GW-ról 20,8 GW-ra emelkedett, azaz alig öt év alatt megnégyszereződött. A hatás nem is maradt el: öt éve az időjárásfüggő megújulók még „csak” a termelés 24%-át tették ki, idén, az év első négy és fél hónapjában viszont már 43%-on álltak.

Ezek után már csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be először a címben említett esemény. Ez a nap végül 2023. május 16-án jött el, amikor 10 és 17 óra között a nap- és a szélerőművek együttes teljesítménye folyamatosan meghaladta Spanyolország teljes áramfelhasználását, ami ekkor 26 GW körül alakult.

Mivel a nukleáris, a víz-, és a gázerőműveket nem lehet leállítani csak azért, mert süt a nap, ezekben az órákban „egy magyarországnyi”, azaz 5-6 GW-os túltermelés alakult ki, amelyet a szomszéd országokba exportáltak.

A fekete vonal jelöli a fogyasztást. Mivel az országban vannak termikus naperőművek, éjszaka is van napenergia.

Ennek nagyjából a felét Portugália kapta meg, ahol így a minimumra csavarhatták le a gázerőműveket. Ezen a napon így nézett ki a portugál villamosenergia-mix: 36% nap- és szélenergia, 8% tradicionális megújuló, 4% földgáz, 48% spanyol import.

A termelési többlet másik fele Franciaországba ment, ahol szintén túltermelés volt ezekben az órákban, így tovább is passzolták a szomszédaiknak. A spanyol nap- és szélenergia végül eljutott Angliába csakúgy, mint Észak-Olaszországba, Svájcba, Belgiumba és Németországba, amiről a francia rendszerirányító honlapja tanúskodik.

2023. május 16-a az első alkalom volt, de bizonyára nem az utolsó: ahogyan egyre több nap- és szélerőművet fognak a hálózatra kapcsolni, úgy lesz egyre gyakoribb és nagyobb mértékű a túltermelés, amivel az exportkapacitások bővülése aligha fog tudni lépést tartani. Hogyan lehetne kezelni ezt a helyzetet?

Mindenek előtt érdemes lenne tenger alatti kábelek segítségével összekapcsolni Spanyolországot Angliával és Észak-Olaszországgal, ami jóval gyorsabb és olcsóbb módja az átviteli infrastruktúra bővítésének, mint a szárazföldi vezetékek építése. A helyi közlekedés, a fűtés és az ipar elektrifikálása is jelentős mennyiségű villamos energiát lenne képes felhasználni. És a túltermelésnek köszönhetően végre beindulhat a zöldhidrogén, illetve a metanol nagyüzemi termelése is, ami kiválthatja Európában a fosszilis energiahordozók használatát, és Ibériát a kontinens valódi energiaközpontjává teheti.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.