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
auto
2024. 05. 29. szerda

Csalók ígérnek Cybertruckot az európai vásárlóknak

elektromos autó

Az internetes csalás nem új művészeti forma, a hétköznapok részévé vált, de az a formája különösen veszélyes, amikor egy vállalat honlapját másolják le, mivel ez könnyen megtévesztheti a laikusokat.

Most Európában próbálnak valakik így potenciális Cybertruck vásárlókat rászedni.

Ne rendelj!

A Tesla Cybertruck 2019-es bemutatója során az előrendelés lehetősége a világ számos országából elérhető volt, de egyelőre úgy néz ki, hogy végleges formájában csak Észak-Amerikában lehet majd megvásárolni a pickupot. Állítólag később érkezhet majd egy kisebb, Európa-kompatibilis variáns is, de mérget nem vennénk erre.

Bár az óceán innenső partján a pickup nem annyira népszerű, mint Amerikában, bizonyára akadnak olyan csalódott vásárlók, akiket nem boldogít túlzottan, hogy a 100 dolláros foglaló visszajár. Valószínűleg rájuk épít az a csaló weboldal, amelyről a teslamag.de villanyautós oldal számolt be a minap, miután egy olvasójuk megküldte nekik a linket.

A teslacybereu.com című webhely természetesen nem a Tesláé, semmi köze az autógyártóhoz, valaki pofátlanul lemásolta a Tesla weboldaláról a Cybertruck amerikai aloldalait, és így ígér autót az európai vásárlóknak.

A másolás teljesen tökéletesen nem sikerült, nekem a nyitóoldalon a képek és videók egy része hiányzik – két böngészővel és reklámblokkoló nélkül is próbáltam -, de a megtévesztéshez ez is elég lehet.

Balra a csaló oldal, jobbra a Tesla hivatalos amerikai weblapja. Pár kép és videó hiányzik a kamu felületről…

… de van, ami teljesen azonos.

A rendeléshez kialakított felület is a Tesla dizájnját koppintja, sőt még az oldal alján található linkek egy része is a Teslához mutat, de persze van olyan is, ami a kamu domainre irányít, csak valós tartalmat nem tölt be.

Balra a csaló oldal, jobbra a Tesla hivatalos amerikai weblapja.

Mi a rendelésig nem vittük el a dolgot, de a teslamag.de idevágó cikke tartalmaz egy képet arról is, mi történik akkor, ha valaki elég bátor ahhoz, hogy beírja a bankkártya adatait.

Ez a link a csaló domainre mutat…

…de a jogi maszlag a Tesla weboldalára irányító linkekből áll a kamu oldalon is.

Ekkor egy új felugró üzenet arról tájékoztat, hogy mivel az európai kiszállítások limitáltak, ahhoz, hogy feldolgozzák a rendelésünket szükséges a teljes vételár felének, azaz 10-17 millió forintnak az átutalása előlegként. Ehhez a részleteket emailben kapjuk meg.

Itt derül ki az átverés. Forrás: teslamag.de

A Tesla hivatalos oldala természetesen ilyet akkor sem kérne, ha kapható lenne itt az autó, hiszen a cég járművei hazánkból 85 ezer forint foglaló befizetésével rendelhetőek, és a vételár fennmaradó részét a gépjármű beérkezését megelőző napokban kell kiegyenlíteni.

A legfontosabb persze az, hogy a Cybertruck egyáltalán nem kapható Európában, és a cég az autóit kizárólag a tesla.com webcímen árusítja – minden más átverés.

A német oldal olvasói egyébként jelentették a csaló weboldalt a Google-nél is, de a keresőóriás lepattintotta őket, álláspontjuk szerint ugyanis a webhely nem ütközik az ÁSZF egyik pontjába sem, így nem blokkolják azt.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.