Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Így maximalizálható a villanyautó akkumulátor élettartama

Így maximalizálható a villanyautó akkumulátor élettartama

Régóta tartja magát az a közvélekedés, hogy ha nem feltétlen szükséges, akkor nem érdemes 100%-ra tölteni minden nap az elektromos autók akkumulátorát, mert az hosszabb távon többet árt az akkunak, mintha csak 80 vagy 90 százalékra töltenénk. Ennek megfelelően a 2016 előtt gyártott Nissan LEAF-ekben is volt opció a maximum 80%-ig való töltésre, és a Tesla is maximum 90%-os töltési szintet javasol a mindennapi városi használat során. Akadnak azonban olyan hangok is, amelyek szerint nincs nagy jelentősége ennek, és 2016-tól a Nissan is kivette ezt az opciót a LEAF-ek menüjéből.

A Freedom101 nevű Youtube felhasználót azonban nem hagyta nyugodni ez a kérdés, és megpróbált utánajárni. A neten elérhető különböző források alapján nem igazán jutott eredményre, ezért e-mailben megkereste a lítium-ion akkumulátorok kutatásának legnagyobb legendáját Jeff Dahnt, hogy segítsen neki a megfelelő töltési szint beállításához. Legnagyobb meglepetésére Dahn, aki nem csak az új-skóciai University of Dalhousie Egyetem fizika és légköri tudományok professzora, de a Tesla akkumulátor kutatórészlegének egyik vezetője is, perceken belül válaszolt is a feltett kérdésre.

Az akkumulátorspecialista szerint a kanadai Vancouverben élő Tesla Model X tulajdonos Freedom101 akkor védi a legjobban autója akkumulátorát, ha a mindennapi használat során csak 70%-ra tölti azt fel, és csak akkor használja ki az akku teljes kapacitását, amikor arra tényleg szüksége van (hosszabb utakon).

Azt persze hozzá kell tenni, hogy ez a javaslat elsősorban erre a konkrét akkutípusra vonatkozik, azt nem lehet tudni, hogy más vegyi összetételű és felépítésű lítium-ion akkumulátoroknál is ugyanez-e a helyzet. Mindenesetre a Tesla Model S és Model X tulajdonosoknak érdemes megfontolni, hogy ha csak a városban napi 100-150 km megtételére használják az autójukat, akkor limitálják a töltés maximumát 70%-ra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »