Főoldal » elektromosautó-töltés » Ezért nem épült meg a 150 villámtöltő Magyarországon

Ezért nem épült meg a 150 villámtöltő Magyarországon

Két évvel ezelőtt Varga Mihály 150 villámtöltőt ígért az elektromos autót használóknak, hogy ne csak lakóhelyük környékén, de az egész országban bárhol, kényelmesen használhassák a járműveiket. A 150 töltőből egy darabot sem sikerült letelepíteni, így Szabó Tímea országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az ígérettel több rendezvényen is fellépő nemzetgazdasági miniszterhez:

Miért nem került kihelyezésre az Ön által megígért 150 elektromos villámtöltő berendezés?

Varga Mihály nevében Tállai András államtitkár az alábbi választ adta:

Tisztelt Képviselő Asszony! 

Az elektromobilitás elterjedését elősegítő töltőinfrastruktúra kialakításához elengedhetetlen alapfeltételek megteremtése hosszú és jelenleg is zajló munkát igényel a kormányzattól. Egy interaktív modellező szoftver elkészítésére került sor a telepítendő töltőpontok optimális földrajzi pontjainak meghatározására. Az állami tulajdonú e-Mobi Nonprofit Kft. megkezdte az országos lefedettséget biztosító töltő-telepítést, mintegy 300 db villám- és gyorstöltő kiemelt turisztikai övezetek, illetve a TEN-T hálózat mentén történő telepítésével, továbbá a megyei jogú városok és a főváros területén.

2016-ban a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú önkormányzatok területén létesítendő elektromos gépjárművek feltöltésére szolgáló villám- és gyorstöltőkre lehetett támogatást kérni. A pályázat a megvalósítási fázisba lépett, aminek eredményeképpen 75 db kedvezményezett önkormányzat, mintegy 540 millió Ft értékű támogatást nyert. A töltőberendezések létesítése megkezdődött, mely folyamatot támogatja a hamarosan lezáruló kb. 1700 töltőberendezés lehívására alkalmas keretmegállapodás megkötésére irányuló központosított közbeszerzési eljárás is. Hasonló́ közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatására is sor került, amely kedvezményes beszerzési lehetőséget biztosít a 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó intézmények részére. A keretmegállapodás mintegy 250 db tisztán elektromos meghajtású gépjármű beszerzését biztosítja.
Módosításra és meghosszabbításra került továbbá az elektromos meghajtású gépjárművek vásárlása során 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosító direktösztönző pályázat is, a szélesebb felhasználhatóság érdekében jelentősen bővült a kedvezményezettek köre, illetve az igénybe vehető támogatások száma.

Budapest, 2017. szeptember 6.

Tisztelettel

Tállai András

Tehát összefoglalva, azért nem lehet ma villanyautóval bejárni az országot,

  • mert az alapfeltételek megteremtése hosszú idő és még most is zajlik
  • mert el kellett készíteni egy interaktív modellező szoftvert a megfelelő helyek kiválasztásához
  • mert az e-Mobi Kft megkezdte 300 villám- és gyorstöltő telepítését
  • mert 2016-ban az önkormányzatok pályázhattak töltőre; 75 önkormányzat nyert és a megvalósítás folyamatban
  • mert 1700 töltő lehívására alkalmas keretmegállapodást fognak kötni
  • mert 250 autó beszerzését lehetővé tevő keretmegállapodást kötöttek
  • mert módosították és meghosszabbították a 1,5 millió forintos autóvásárlási támogatást

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »