Elkészült Békéscsaba első nyilvános elektromos autó töltője

Békéscsabán ma délelőtt a Nemzeti Közművek ügyfélszolgálata előtt (Békéscsaba, Andrássy út 46.) beüzemelték a település és a megye első nyilvános, a nap 24 órájában elérhető elektromos autó töltőjét. A Schneider gyártmányú oszlop egyidejűleg kettő elektromos autó váltakozó áramú töltésére képes. A készülék maximális teljesítménye csatlakozónként 22 kW, így az erre alkalmas autók (pl. Renault Zoe, Tesla Model S és X) akár 1 óra alatt újratölthetők. A járművek többsége azonban nem rendelkezik ilyen teljesítményű fedélzeti töltővel, így azok többnyire csak rátöltésre, vagy hosszabb ott tartózkodás esetén célállomási töltőként tudják hasznosítani az új oszlopot. A töltőn Type2-es aljzatok találhatók, használatukhoz szükség van az autóhoz passzoló Type2-Type2 vagy Type2-Type1 kábelre is.

Az NKM Mobilitás Kft. által telepített és üzemeltetett oszlop nem csak a környék, de a vállalat életében is óriási jelentőségű, hiszen ez a telepítés a nemrég felvázolt országos töltőhálózat kiépítésének első lépése. A Mobiliti (ezen  néven fog futni a szolgáltatás) oszlopa a gyors továbbjutást a legtöbb autós számára ugyan még nem biztosítja, de lehetővé teszi, hogy a városba érkező villanyautósok néhány óra ügyintézés, városnézés vagy rokonlátogatás után feltöltött autóval indulhassanak haza.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb villámtöltőt telepített a Lidl

 

 

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.