A Lexus szerint a hibrid autóknak végtelen a hatótávjuk

Nem titok, hogy a Toyota sosem volt a tisztán elektromos meghajtású járművek pártfogója, ehelyett inkább a hibridek, és a hidrogénnel működő autók fejlesztésébe invesztált hatalmas összegeket. A japánok az elsők között robbantak be a hibrid autók piacára a népszerű Prius modellel, ám míg más gyártók elkezdek felfelé lépkedni az elektromosítás lépcsőin a plug-in hibridek és a teljesen villanyos járművek felé, a Toyota igazgatói továbbra sem gondolják, hogy ezek jelentenék a jövő közlekedését. Az anyavállalat gondolkodásmódja természetesen a luxusautókért felelős Lexus márkára is átragadt, mely most úgy próbálja népszerűsíteni hibridjeit a honlapján, hogy közben a szokásos tévhiteket megragadva igyekszik a hibrideket fejlettebb technológiának beállítani, mint a tisztán elektromos járműveket.

Forrás: Lexus

A Lexus kanadai weboldalán azzal érvel a gyártó a HEV (Hybrid Electric Vehicle) modelljei mellett, hogy ellentétben a konnektoros változatokkal, ezeket nem kell utántölteni, azok ugyanis önmaguktól feltöltik az akkumulátort, megspórolva nekünk az elektromos autó-töltőállomások keresgélését, és a végtelenül hosszú kábelek hurcolását. A villanyautók feltöltését gyakorta próbálják úgy beállítani a technológia kritikusai, mintha órákon keresztül az autó mellett kellene ácsorogni tétlenül, ám arról könnyen elfeledkeznek, hogy a benzinmotort ugyanúgy kénytelenek vagyunk feltankolni, ráadásul egy üzemanyagtöltő-állomás meglátogatása után a pénztárcánk is sokkal kevésbé fog szeretni minket. Míg a kanadai portálon a töltés komplikációitól való mentességre helyezte a hangsúlyt a Lexus, a spanyolországi honlap látogatóira két marokkal szórták a villanyautós hatótáv-aggodalmat a japánok. Szerintük azért érdemes a hibrideket választani, mert esetükben soha nem állhat elő az a helyzet, hogy a hatótáv nullára csökken, és a tulajdonos minden utasával együtt az út szélén ragad, ugyanis a hatótávjuk végtelen. Ha jóhiszeműen feltételezzük, hogy a gyáriak, és a gyártó honlapjára látogató fogyasztók egyaránt tisztában vannak vele, hogy a benzin sem fog csak úgy magától megteremni az autóban, és nem egy kimeríthetetlen erőforrás, ez a pontatlan és végtelenül leegyszerűsített megfogalmazás sokakban azt az érzetet keltheti, hogy az elektromos autóknál bizony gyakori, hogy a hatótáv miatt nem jutunk haza saját járművünkkel.

Forrás: Lexus

A Lexus verbális támadása a tisztán villanyos meghajtású gépkocsik ellen egyébként lehet annak a következménye, hogy a gyártó az egyik legnagyobb vesztese a Model 3 sikerszériájának az Egyesült Államokban, és a Toyota kezdi felismerni, hogy a hibridjeivel és üzemanyagcellás modelljeivel nem lesz képes tartani a lépést a villanyautó-gyártókkal. Ugyan tervek már a Toyotánál is vannak zéró emissziós konnektoros autók fejlesztésére, a Lexus vezérigazgatója továbbra is tartja magát azon véleményéhez, hogy a teljesen elektromos autók ideje még nem jött el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.