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
auto
2024. 04. 16. kedd

Már készül a beépített Dash Cam frissítése a Teslákhoz

elektromos autó

Az elmúlt napokban az észak-amerikai Tesla-tulajdonosok már hozzájuthattak az utóbbi évek legtöbb újdonsággal szolgáló szoftverfrissítéséhez, a 9.0-s főverzióhoz, amely hamarosan világszerte valamennyi Tesla villanyautó konzolján megjelenik és letölthetővé válik. Ahogy az erről szóló cikkünkben mi is megírtuk, az update legnagyobb újdonsága, és leginkább várt funkciója a beépített Dash Cam, amely a belső visszapillantó tükör egyik előre néző kameráját használva rögzíti az autó előtt történő eseményeket. A fedélzeti kamera által történő videofelvétel azonban egyelőre még meglehetősen kezdeti szakaszában jár, és több szempontból is korlátozott, amitől egyelőre talán jobb választás lehet egy külön vásárolt fedélzeti kamera használata, amennyiben valaki már beruházott egy ilyenre. A 9.0-s szoftverfrissítés Dash Cam-jének használatához először is szükségünk van egy minél nagyobb szabad tárhellyel rendelkező USB külső meghajtóra, amit FAT32-re kell formáznunk csatlakoztatás előtt. Ezután manuálisan egy TeslaCam mappát is létre kell hoznunk, ahová a rendszer menteni tudja a 10 perces videókat. Ha vissza szeretnénk nézni ezeket a kisfilmeket, ki kell húznunk a tárolásra szolgáló eszközünk, és egy számítógéphez csatlakoztatni, WiFi-n keresztül ugyanis egyelőre nem férhetünk hozzá a felvételekhez. A rögzítés továbbá egyetlen fedélzeti kamerára korlátozódik, így az autó körül történő eseményeket esélyünk sincs megörökíteni. Mindezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a kaliforniai gyártó egy olyan terméket tett közzé teljesen ingyenesen, over-the-air frissítésen keresztül, amiért normális esetben több száz dollárt is fizethetnénk, és beszerelést igényel.

Ezzel együtt várható volt, hogy a beépített Dash Cam is hamarosan fejlődni fog a felhasználók igénye szerint, és mint Elon Musk Twitter kommentjeiből kiderült, a Tesla már dolgozik is a tökéletlenségek korrigálásán. Számíthatunk rá például, hogy az USB-s eszközünket sem kell sokáig ide-oda dugdosnunk, hanem a felvételeket a Tesla mobiltelefonos applikációján keresztül megnézhetjük és lementhetjük. A vezérigazgató azt is elárulta, hogy a funkciót hamarosan még több kamera fogja segíteni, így például a jármű külső kamerái is automatikusan aktiválódnak, amikor a kocsi parkoló állapotban kárt szenved. Lehetne arról vitatkozni, hogy mi értelme van a videózást akkor elkezdeni, miután már megtörtént a baleset, ám a folyamatos rögzítésnek jogi akadályai vannak, ugyanis több országban is tilos a beleegyezésük nélkül filmezni az embereket. Mindenesetre a Dash Cam-hez érkező update már készül, de megjelenési dátumot egyelőre nem tett közzé a Tesla.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.