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
auto
2024. 04. 19. péntek

Elon Musk már majdnem két éve, az Autopilot második generációjának megjelenése óta ígérget hatalmas fejlesztéseket az 5000 dollárért megvásárolható Enhanced Autopilot csomaghoz, ám ezek megjelenése folyamatosan elhalasztásra került. Az elmúlt hetekben azonban új információkat kezdett kiszivárogtatni a vezérigazgató a rendkívül hasznos Summon funkcióról, mely a jelek szerint még intelligensebbé, még önállóbbá válik a közeljövőben. A Teslák önvezető parkolási képességeiről már azok is hallhattak, akik nem kimondottan ismerősek az amerikai gyártó villanyautóival, hiszen az internet tele van olyan cikkekkel és videókkal, melyek a Summon előnyeit és a Tesla-tulajdonosok leleményes megoldásait mutatják be a funkció használatára. Az autó távvezérlése például egyértelműen jól jön, ha egy esős nap végén csak úszva tudnánk eljutni az utcán parkoló járművünkhöz, de akkor sem árt bekapcsolni, ha hadilábon állunk a parkolással, és a méregdrága autónkat kímélve inkább a mesterséges intelligenciára bíznánk e feladatot. A minap egy a Wisconsin állambeli Janesville-ben dolgozó férfi fedezte fel, hogy milyen hasznos tud lenni a Summon funkció, és az erről készített videót Elon Musknak is megmutatta Twitteren: a furfangos illető két óránként az iroda ablakából utasította autóját, hogy váltson parkolóhelyet, elkerülve így a bírságot.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, ahová fejlődni fog a Tesla Autopilot rendszere. A vezérigazgató elárulta, hogy a csapata már dolgozik a frissítésen, ami lehetővé teszi az autó számára, hogy teljesen egyedül közlekedjen a parkolóban, üres helyet találjon, sőt, még a közlekedési táblákat is megértse, amely tudással azt is el tudja majd dönteni a jármű, hogy szabad-e parkolni az adott helyszínen. Az Advanced Summon azonban még több újdonsággal fog szolgálni. A Tesla mobiltelefonos applikációjában például egy gombnyomásra odahívhatjuk magunkhoz az autót, ha pedig nyomva tartjuk a gombot, a kocsi addig fog minket árnyékként követni, amíg el nem engedjük. Azok is örülhetnek viszont, akik nem egy hűséges háziállatra vágynak a villanyautó személyében, hanem inkább a távirányítós autókért rajonganak, ugyanis a Teslák távvezérelhetőek lesznek a mobiltelefonon keresztül. Elon Musk hozzátette, hogy a vállalat ezt meg tudná csinálni nagyobb távolságokra is, ám biztonsági okokból csak látótávolságon belül lesz lehetséges. Vélhetően egy sebességkorlát is el fogja rontani a tulajok örömét, különben nem a Formula E lenne a legmenőbb elektromos versenyszéria, hanem a távirányítású Tesla-futam. Az igazgató kommentjei után az internetezők is feldobtak néhány ötletet, hogy hogyan lehetne még praktikusabbá tenni a funkciót: szerintük például az autó kamerái által rögzített képet át lehetne küldeni a mobilra, hogy a járművet úgy lehessen irányítani, mint egy drónt, de az is hasznos lenne, ha a Summon-t messziről is aktiválhatnák a tulajdonosok, így lopás esetén egyenesen a legközelebbi rendőrségre tudnák kormányozni az elkövetőt. Az újdonságokkal kapcsolatban természetes még sok a kérdés, de Elon azt ígéri, hogy az over-the-air frissítés körülbelül 6 héten belül megérkezik a V2+ Autopilot hardverrel rendelkező Teslákra.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.