Már a Tesla adja el a legtöbb elektromos autót a világon

Az alábbi felvételt, mely a kínai BYD autógyárának működését mutatja be közel 2 percben, a South China Morning Post tette közzé az elmúlt napokban. A videó szerint a shenzeni létesítményből 90 másodpercenként gurul ki egy elektromos autó, aminek köszönhetően a BYD világelső pozíciót harcolt ki magának villanyautó-értékesítés tekintetében. Nem vitatott tehát, hogy a kínai elektromos autó-piac 15%-át lefedő vállalat villámgyorsan termeli a zéró emissziós járműveket, ám az elmúlt hónapokban még ez sem volt elég ahhoz, hogy versenybe tudjon szállni a Tesla felpörgetett gyártási folyamatával. A két manufaktúra fej fej mellett halad az eladásokban, és míg sokáig a kínaiak vezették a rangsort, mostanra a kaliforniai cég vette át a vezetést, ami annyit jelent, hogy nincs még egy olyan autógyártó a világon, aki annyi elektromos autót ad el (a plug-in hibrideket is beleértve), mint a Tesla.

Az EV Sales Blog adatai szerint 2018 első 9 hónapjában a Tesla összesen 154 123 villanyautót adott el világszerte, míg a BYD 137 436 konnektoros járművet értékesített. A harmadik helyen a Renault-Nissan-Mitsubishi szerepel 131 606 autóval, utána pedig a BMW Group következik. Ha a listát az autómárkáknak otthont adó országok szerint állítjuk fel, akkor nem meglepő módon a legtöbb elektromos autóért a kínai gyártók felelősek 47%-os részesedéssel, amiket az amerikai és német vállalatok követnek 16-16%-kal. Ha a konnektoros hibrideket kivesszük a számításból, akkor a Tesla előnye még hatalmasabbra nő, mivel a BYD a negyedik helyre esik vissza, a Renault-Nissan szövetség, és a BAIC mögé kerülve. A nagy német autógyártók közül a BMW tudta megszerezni a legkedvezőbb pozíciót, ami a 9. hely a globális konnektoros autó-értékesítésben, így talán épp ideje lenne komolyan venni az elekromobilitást, mielőtt végképp minden vállalat elhúz mellettük.

Forrás: InsideEVs
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.