Egy évszázad után fut újra neki a villanyautó gyártásnak a legendás autómárka

Egy teljesen elektromos meghajtású szuperautóval készül a 2019-es Genfi Autószalonra a klasszikus luxusautóiról híres Hispano Suiza. A legendás spanyol autógyártó 1904-ben kezdte meg működését, pályafutásának fénypontját pedig a két világháború között érte el, olyan modellekkel, mint például a H6-os. A második világégés után repülőalkatrészek gyártásával kezdett foglalkozni a vállalat, és a történelmi márkanév csupán az ezredfordulón került fel ismét gépkocsira: a Hispano Suiza három koncepcióautót is bemutatott a 2000-es évek elején, amiket aztán az Audi R8-as alapján megépített V10 Coupé követett 2010-ben. A következő modell erejéig azonban szakít a hagyományos meghajtással a manufaktúra, hogy csatlakozhasson a kibocsátásmentes szuperautókon dolgozó cégek népes táborához.

Miguel Suqué Mateu, az egyik alapító dédunokája a Hispano Suiza a márkanév hagyatékáról beszélve elmondta, hogy a vállalat indulásakor már épített egy elektromos prototípust, ám az végül sosem jutott el a sorozatgyártásig. Most viszont 119 évvel később valósággá válik az akkori elképzelés. A bejelentéssel együtt egy vázlatrajz is napvilágot látott, melyből feltételezhetjük, hogy a gyártó a két világháború közötti időszakban megjelenő luxusautói által képviselt erőteljesen áramvonalas formatervezéshez fog visszanyúlni némi modern kori sportossággal vegyítve. A villanyautó Barcelonában fog készülni, ám ennek időpontja egyelőre rejtély, mint ahogy az is, hogy hány darabért vetekedhetnek majd a vagyonos autógyűjtők.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.