Akkumulátoros villámtöltőt mutatott be a Volkswagen

Az utóbbi időben kimondottan gyakorivá váltak a különböző autó- és töltőgyártó vállalatok termékei között az olyan elektromos autó-töltők, melyek egy lítium-ionos akkumulátort magukban rejtve a hálózattól függetlenül képesek energiát biztosítani a villanyos járművek számára. Ilyet láthattunk december elején a Kreisel Electric jóvoltából, most pedig a Volkswagen is egy hordozható, akkumulátoros villámtöltő gyártásáról szóló terveit jelentette be honlapján. Az ehhez hasonló berendezések a töltők felállításának egyik legfontosabb gátló tényezőjét hivatottak megszüntetni, mégpedig a magas telepítési és csatlakoztatási költséget, de más rendkívül hasznos tulajdonságok is indokolttá teszik az elterjedésüket. Kiemelendő például, hogy a hálózatra kötve segíteni tudják annak stabilizációját, valamint a villamos energia keresletének alacsony szintje mellett fel tudja venni a felesleges energiát a rendszerből, csúcsidőszakban pedig hozzá tud tenni. Hordozható jellegéből adódóan a töltő bármilyen alkalmi rendezvénynél munkába állítható, valamint olyan zsúfolt belvárosi helyszíneken is letehető, ahol egy állandó töltőt túl körülményes lenne elhelyezni.

A Volkswagen Group Components részlegének berendezése 360 kWh-nyi elektromos áramot tud eltárolni, ami a vállalat szerint 15 elektromos jármű számára elegendő, s nem csupán e-autók, hanem e-kerékpárok töltésére is használható. DC hálózaton 100 kW áll rendelkezésre, és összesen négy jármű tud egyszerre töltődni – kettő egyenáramon, kettő váltóáramon. Amikor az akkumulátor lemerül, az üzemeltető vagy feltölti maximálisan 30 kW-on, vagy egész egyszerűen kicseréli a töltőt a helyszínen. A  villámtöltőben található akku egyébként a Volkswagen MEB platformjában elhelyezett rendszerre épül.

A legelső ilyen töltők 2019 első felében foglalják el helyüket Wolfsburgban, hogy a Volkswagen központjának helyet adó város töltőinfrastruktúrájának bővülését segítsék. A sorozatgyártás 2020-ban kezdődik, amikor más városok és közösségek is kapnak a töltőberendezésből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.