Ennyibe fáj a Volkswagennek a dízelbotrány

Már több mint három év telt el, mióta az amerikai hatóságok felfedezték, hogy a Volkswagen autóinak károsanyag-kibocsátási adatai nem felelnek meg a valóságnak, és kirobbantották minden idők legnagyobb autóipari botrányát, de a Dieselgate még mindig milliárdos nagyságrendű összegeket von el a német autógyártó költségvetéséből. Az már ismeretes, hogy csak az Egyesült Államokban 14,7 milliárd dollárjába fájt a Volkswagennek megegyezni a kormánnyal, kártérítést fizetni a hatóságoknak, valamint visszavásárolni, vagy kijavítani a szennyező autóit. Ebből a pénzből épül például az Electrify America töltőhálózata az észak-amerikai kontinensen, mely nemrég a legelső 350 kW-os töltővel jutalmazta meg Kaliforniát. Ez viszont mindössze az összes költség egy része, hiszen a Volkswagen még most is vagyonokat költ a dízelbotrány utáni kompenzációra – erről beszélt a vállalat pénzügyi igazgatója a Boersen-Zeitung német hetilapnak. Frank Witter elmondta, hogy a VW konszern 2015 óta több mint 27 milliárd eurót (átszámítva körülbelül 8 billió 640 milliárd forintot) költött a részvényesekkel és a fogyasztókkal folyó pereskedésre, büntetésekre, valamint javításokra, melyek csökkentik a dízelautók kiemelkedő károsanyag-emisszióját.

A Volkswagennek idén szeptemberben meg kellett jelennie a bíróságon, ahol a befektetők 9,2 milliárd eurót követeltek kártérítésként, arra hivatkozva, hogy a gyártónak még azelőtt értesítenie kellett volna őket a botrányról, mielőtt azt a hatóságok megtették, és híre ment az egész világon. A sértettek azzal érveltek, hogy ha ez így történt volna, akkor még időben tudtak volna lépni a pénzük megmentéséért, mielőtt a részvények 37%-ot veszítenek értékükből a hivatalos közlemény kiadása utáni napokban.

VW Golf TDI Clean Diesel. Vagy mégsem? Forrás: Wikipedia

A CFO azt is hozzátette, hogy 2018-ban 5,5 milliárd eurót vitt el a dízelbotrány, de ezzel még mindig nincs vége, ugyanis 2019-ben további 2 milliárdos összegre számít a Volkswagen, és még 2020-ban is erre fog elmenni 1 milliárd euró. Aztán persze ki tudja, hogy milyen kiadások jönnek még, amikkel nem számolnak a németek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.