HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Írországtól Kijevig, Norvégiától Törökországig – jön a nagy Supercharger-hálózat bővítés

A Tesla Supercharger hálózatának európai bővítése már régóta tervbe van véve, de Elon Musk tervei a villámtöltőkkel nem mindig alakulnak úgy, ahogyan azt ő elképzeli és bejelenti a Twitteren. 2018 végéig legalább 6000 Superchargert kellene telepítenie az autógyártónak világszerte, hogy teljesítse ígéreteit az ez évi bővítésről, ám mindössze három nap alatt ez már fizikailag is képtelenség. Sőt, mi több, úgy tűnik, hogy az állomások építése szándékosan le is lassult, miután a vezérigazgató feltehetőleg az erősebb töltő, a Supercharger V3 telepítésére tartogatja az erőforrásait, ami a legutóbbi hírek szerint 2019 elején várható. Miután azonban többen megjegyezték a Musk által aktívan használt közösségi oldalon, hogy vannak olyan európai helyszínek, ahol igencsak sürgős lenne végre egy Supercharger állomás, már csak azért is, mert február környékén megérkeznek az első Model 3-asok is, a CEO egy újabb ígérettel állt elő: a jövő évben drámaian megnő a Superchargerek száma a kontinensünkön, és Írországtól Kijevig, Norvégiától Törökországig mindenhol elérhetőek lesznek a vállalat töltőberendezései, 100%-os európai lefedettséggel. Ez pedig az amerikai példából kiindulva azt jelenti, hogy valamennyi lakosnak hatótávon belül lesz egy Supercharger. Nem kis feladat, és lehet, hogy csupán Musk túlságosan merész célkitűzéseinek egyike, de amennyiben valóban sikerül megvalósítani, a Tesla-tulajdonosok Európában örökre elfelejthetik a hatótávpara kifejezést.

December 27-i helyzetkép: Magyarországot továbbra is szépen elkerülik a Supercharger-állomások, Forrás: Tesla.com

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a városokban lévő Superchargerek is jelentős mértékben megsokszorozódnak, annak érdekében, hogy a saját garázzsal nem rendelkező teslások is gond nélkül hozzájussanak a szükséges energiához munkába indulás előtt. Ezt a feladatot rendszerint az Urban Superchargerek látják el, melyek a külvárosi villámtöltőkhöz hasonlóan gyorsan szaporodni kezdtek az elmúlt években. Jelen pillanatban a Tesla 11 852 szupertöltőt üzemeltet a villanyautósok számára 1426 állomáson, de ha a vállalat nem szeretne újabb beteljesítetlen ígéretet maga mögött tudni, akkor ez jövő év végére a duplájára fog nőni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.