HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Abszolút rekordra gyúr a Volkswagen a „zöld pokolban”?

A motorsportoknak mindig óriási jelentősége volt az autók értékesítésére. Nem véletlen, hogy sok autógyár komoly összegeket költ saját versenycsapatok fenntartására. A Volkswagen sem kivétel, és nem is most kezdte. A jövőre forgalmazásba kerülő új I.D. sorozat marketingjét is autóversenyeken elhódított trófeákkal igyekeznek felpimpelni. Az első komolyabb győzelmet a cégnek a kimondottan a Pikes Peak hegyi versenyre épített Volkswagen I.D. R hozta, ami ezután Goodwoodban is remekelt, annak ellenére, hogy nem arra a pályára lett optimalizálva. Idén a Nürburgring-Nordschleifen elektromos autóval elért legjobb körítő felállítása a cél, amire valamikor a nyár folyamán kerülhet sor.

A Pikes Peakitől eltérő környezethez a Volkswagen mérnökei teljesen új aero csomagot terveznek, hiszen a 320 és 616 méter tengerszint feletti magasságon fekvő pálya más kihívásokat rejt, mint az amerikai hegyi futam. A 670 lóerős, dupla motoros autó kormányánál ezúttal is Romain Dumas ül majd, aki a Pikes Peak futamokon már többször bizonyította rátermettségét. Dumas ugyan jól ismeri a pályát, de a I.D. R extrém gyorsulása és kanyarban elérhető sebessége miatt teljesen más élményre számít. A rekorddöntés így sem lesz sétagalopp, hiszen az elektromos autók 6 perc 45.9 másodperces rekordja közel 185 km/h-ás átlagsebességet jelent. Ezt egyébként egy NIO EP9-cel állította fel még 2017-ben Peter Dumbreck brit pilóta. Az első pletykákat erről a rekordkísérletről még 2018. december elején lehetett hallani, de a Volkswagen csak most erősítette meg hivatalosan a programot. Az akkor kiszivárgott adatok szerint az I.D. R akár 5 és fél perc alá is bevihető, ami a Porsche 919 Hybrid Evo 5 perc 19,55 másodperces rekordját is veszélyeztetheti.

Az Eifel-hegységben húzódó, közel 21 km-es, 75 kanyarral tűzdelt, folyamatosan lejtő és emelkedő pályát a Forma 1 világbajnok Jackie Stewart nevezte el Zöld Pokolnak. A pályán hosszú távú túraautó versenyeket igen, de Forma 1 futamot azonban már nem rendeznek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.