Főoldal » elektromos autó » Elindult az első Volkswagen ID. előrendelése

Elindult az első Volkswagen ID. előrendelése

Tegnap délután egy órától elindult a Volkswagen ID, vagyis a német autóipari óriás első tisztán elektromos autójának előrendelése. Ezzel egy időben mutatták be az ID.3 1ST nevű változatot, néhány specifikációval együtt. A több mint egy órás sajtótájékoztatón a VW egyik első embere, az értékesítésért felelős igazgató Jürgen Stackmann beszélt a modellcsalád leleplezett és előrendelhető tagjáról.

Jürgen Stackmann elmondta, hogy a VW elköteleződött az elektromos hajtás mellett és ennek nem kevés köze van a klímaváltozás elleni harchoz. 2023-ig 9 milliárd Eurót kívánnak befektetni az elektromos autók fejlesztésébe. Azt jósolja, hogy addigra 10 millió elektromos autó lesz a világon ezért a VW 20 modellt kíván a piacra dobni. A MEB platform megnyitásával pedig a többi gyártónak is lehetőséget adnak az olcsó elektromos technológia eléréséhez.

A megfelelő töltőhálózat kialakításáért a VW összefogott más gyártókkal az IONITY projektben, és 2020-ra 400 töltőállomással azt kívánják elérni, hogy 120 km-enként lehessen tölteni a villanyautókat. Az ambiciózusabb tervek között szerepel, hogy 2025-re 3200 töltőállomás üzemeljen.

Az ID logóval ellátott kocsik egy éven belül, 2020-ban fognak kigurulni a gyárkapukon. Az első modell az ID.3 egy kompakt, Golf kategóriájú, közepes hatótávolságú villanyautó, aminek a neve arra utal, hogy a VW harmadik olyan modellje lesz, ami gyökeresen megváltoztatja az elképzelésünket az autózásról.

Az ID.3 most rendelhető változata az ID.3 1ST nevet viseli, főbb paraméterei az 58 kWh-s, tehát megfelelően nagy akkumulátorpakk, amivel szorosan összefügg a WLTP szerint 420 megtehető kilométer. A legjobban várt információ, pedig a kocsi ára, ami 40.000 EUR lesz Stackmann úr elmondása szerint. Az ID.3 belsejében olyan extrák is helyt fognak kapni mint a kiterjesztett valóságon alapuló head up display. A gyártást a 2019-es év végén kezdik és évente több mint 100.000 db készülhet belőle, de a limitált első szériából nem gyártanak 30.000 db-nál többet.

A leleplezett autó festése továbbra is rejtegeti a vonalakat. A csíkos álca alatt egy lapos Golf méretű egyterűhöz, vagy egy emelet ferde hátúhoz hasonló forma lapult.

A teljes leleplezésre az őszi Frakfkurti autószalonon kerül majd sor, de a gyári fotók azért sokat megmutatnak a VW világmegváltó modelljéből.

A sajtótájékoztatón jelen lévő újságírók kérdéseire válaszolva Stackmann elmondta, hogy a közepes akkupakk tömege körülbelül 700 kg-ot fog nyomni és a gyártása közben a vállalat folyamatainak átstrukturálása miatt alig keletkezik majd a CO2. Azt is elmondta, hogy a gyártási mennyiség biztosításához szükségük lesz saját akkumulátorgyárakra is. Egy merész kérdező még a cég zsebébe is beletúrt egy picit, ugyanis az autókon realizált profitról kérdezte a színpadon álló vezetőt. Természetesen számokat nem hallhattunk, de Stackmann úr megnyugtatott mindenkit, hogy egy profitorientált vállalkozásban semmiképp nem kívánnak bukni az üzleten.

Ha a látottak alapján valakinek kedve támad előrendelni a jövő Vokswagenét, akkor ezen a linken megteheti.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!