Új Big Mac index születőben?

A comparethemarket.com érdekes és számunkra fontos összehasonlítást készített: összegyűjtötték, hogy a világ országaiban mennyibe kerül a háztartásoknak az elektromos áram, mennyibe kerül egy 100 kWh akkumulátorral felszerelt Tesla Model S feltöltése, mennyibe kerül egy mérföldet vagy 100 mérföldet megtenni. Jó hír, hogy végre egy olyan listát láthatunk, amelyen Magyarország az előkelő 6. helyen áll, így nem kell aggódnunk, ha a nyilvános töltés fizetős lesz, az otthoni töltés a világon az egyik legolcsóbb marad nálunk.

Villanyautóval utazva kiemelt szerep jut a célállomás töltésnek, hiszen akkor érdemes tölteni, amikor az autó mindenképp parkol, például amikor alszunk. A legtöbb szálláshely azonban még nincs felkészülve megfelelő töltővel, így a célállomás töltés gyakran nem egy hivatalosan beárazott töltőpont, hanem például egy panzió parkolójába alkalmi töltéshez kivezetett hosszabbító vagy egy szálloda garázsában lévő normál fali konnektor. Az ilyen töltési lehetőségért többnyire nem kér pénzt a tulajdonos, mi viszont dönthetünk úgy, hogy borravalóként kifizetjük a töltésünk önköltségét, hogy ezzel világszerte fenntartsuk a magyar villanyautósok jó hírét, ehhez pedig  hasznos információ lehet, hogy mennyibe kerül az adott országban az áram.

Az elektromos áram ára világszerte (forrás: comparethemarket.com)

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.