Főoldal » elektromos autó » Bemutatkozott a Peugeot e-2008

Bemutatkozott a Peugeot e-2008

A sokak által várt Peugeot e-208 februári bemutatkozása után az autó nagy testvére, a 2008-as SUV is megkapta a tisztán elektromos hajtásláncot a benzines és dízeles változatok mellett. Bár maga a bemutató derült égből jött, a kompakt sportterepjáró hatalmas meglepetést nem hozott magával, a franciák ugyanazokkal a megújult, fiatalos megjelenést célzó stílusjegyekkel látták el a járművet, mint amelyek az e-208-ast is jellemzik, és a belsőégésű motoros verzióktól is ugyanazok a jellemvonások különböztetik meg: a kékeszöld árnyalatú csillogó oroszlán-embléma, az „e” jelzés az autó oldalán és hátulján, a színezett hűtőrács, exkluzív Alcantara kárpitozás, illetve néhány egyedi animáció a központi panelen.

A két villany-Peugeot a hajtásláncban is osztozik, azaz a terepjáró karosszériája is egy 100 kW teljesítményű elektromos motort, és egy 50 kWh kapacitású lítium-ion akkucsomagot rejt el magában, amik a CMP padlólemezen csücsülnek. Az aerodinamikai tényezők miatt azonban hatótávban egy picivel kevesebbet tud a 2008, mégpedig nagyjából 308 kilométert a WLTP szerint, szemben a 208-hoz megadott 340 kilométerrel. Az energia-visszanyeréshez két opció közül választhatunk: a Drive D hasonló vezetési élményt kínál, mint a hagyományos meghajtású változatok, míg a Brake B esetében a gázpedál felengedése jóval nagyobb regeneratív fékezést fog kiváltani.

Villámtölteni maximum 100 kW-tal lehet, ez körülbelül fél órát vesz igénybe 80%-ig, míg 7,4, illetve 11 kW-os töltővel 8 és 5 órát kell rászánnunk a teljes töltésre. A MyPeugeot applikáció valamennyi tulajdonos számára könnyebbé teszi a töltés folyamatát a távoli vezérléssel, de a gyártó számos más szolgáltatással készül az autó megjelenésére. Ilyen például az otthoni töltőberendezések széles választéka, töltőkártya Európa nyilvános töltőihez, a töltőállomások helyszíneivel is számoló navigációs rendszer, valamint online tanácsadás a villanyautó legjobb kihasználásához.

A Peugeot e-2008 valamikor 2020 elején jelenik meg a gyártó legelső tisztán elektromos sportterepjárójaként, és egyben egy fontos lépéssel folytatva a vállalat elektromobilitási offenzíváját, melyben 2023-ra már valamennyi modellje elérhető lesz elektromosított meghajtással, remélhetőleg minél nagyobb arányban zéró emissziós autókkal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.