Kimegy a divatból a PHEV

Míg a BMW szerint Európában nincs igény tisztán elektromos (BEV) autókra, a vásárlók nagy hatótávú konnektorról tölthető hibrideket (PHEV) vásárolnának inkább, addig világszerte úgy tűnik egyre csökken a hibridek aránya a konnektorról tölthető autók között.

Legalábbis a pushevs.com friss cikkében megvizsgálták a 20 legnépszerűbb autó között a PHEV-ek arányát, amiből erre a következtetésre jutottak.

2018-ban a világ 20 legnépszerűbb típusai az alábbi táblázatban láthatók, melyek közül 7 konnektoros hibrid, 13 pedig tisztán elektromos. Összesen több mint egymilliót (1 021 690 db) adtak el belőlük, aminek 72%-a (736 591 db) volt tisztán elektromos, és csupán 28% (285 099 db) volt a PHEV-ek aránya.

20 legnépszerűbb elektromos autó 2018 értékesítési számai alapján (forrás: pushevs.com)

2019-ben tovább csökkent a vizsgált népszerű típusokon belül a konnektoros hibridek aránya. 2019 első 5 hónapjában összesen 454 789 elektromos autó talált gazdára, amelyből 81% (369 827 db) volt tisztán elektromos, és csak 19% (84 962 db) volt konnektorról tölthető hibrid.

20 legnépszerűbb elektromos autó 2019 január-május értékesítési számai alapján (forrás: pushevs.com)

Az arány BEV-ek javára történő javulásának oka egyértelmű: egyre nagyobb akkumulátorral szerelik a tisztán elektromos autókat, így egyre több embernek elég a hatótáv, és nem fog a biztonság kedvéért magával cipelni egy benzinmotort, annak minden kellemetlenségével (pl. a valós elhasználódástól független évenkénti olajcsere, ami különösen környezetszennyező, ha szinte sosem ment a motor).

Természetesen nem csak a vásárlók körében, de már gyártóknál is megfigyelhető a fordulat, például a BYD nevű kínai óriás korábban a PHEV technológia legnagyobb támogatója volt, azonban az akkumulátor energiasűrűségének növekedését követően már inkább a tisztán elektromos autókra összpontosítanak, ez pedig egyértelműen mutatja a jövőbe vezető utat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb BMW jelent meg elektromosként

 

BYD Tang

2017-ben jelentek meg az új NCM 622 és NCM 523 akkumulátor cellák, ez jelentette a fordulatot az akkumulátorok energiasűrűség növekedése miatt. Idén pedig megjelennek a régóta várt NCM 811 akkumulátor cellák, a szintén kínai NIO ES6 lehet az első ilyen cellából építkező akkuval rendelkező autó, mert bár a dél-koreiai LG Chem és SK Innovation jelentette be elsőként az NCM 811 cellák érkezését, végül egy kínai gyártó nyerte meg a versenyt.

Az európai gyártók autóiban hamarosan megjelennek a CATL akkumulátorok, mivel a kínai gyártó lehet néhány európai gyártó, pl. a PSA és a Volkswagen beszállítója is.

A lényeg számunkra azonban nem az akkumulátor kémiai összetétele vagy kódneve, hanem az akkumulátorok energiasűrűségének növekedése, ami két nagyon fontos dolgot jelent: nagyobb hatótávolságot és alacsonyabb akkumulátor árakat. Például egy 60 kWh kapacitású akkumulátor gyártása kevesebb nyersanyagot igényel az új technológiával, amitől nem csak könnyebb lesz az akku, de alacsonyabb lesz a kWh arányos ár is.

Az alábbi ábrán látható, hogy a Volkswagen milyen fejlődésre számít az akkumulátor technológia területén. Megfelelő ár esetén az 58 kWh akkumulátorral szerelt ID.3 a 420 km WLTP mérés szerinti hatótávolsággal az egyik legnépszerűbb elektromos autó lehet.

A Volkswagen is jelentős akkumulátor energiasűrűség növekedéssel tervez (forrás: pushevs.com)

Az akkumulátor árak évtizedes csökkenési üteméből egyértelmű, hogy hamarosan 100 Euró alá esik 1 kWh akkumulátor kapacitás költsége, ami elhozhatja a régen várt árparitást, azaz azt az árszintet, amikor kiegyenlítődnek a hagyományos és az akkumulátoros autók gyártási költségei, így a gyártók végre nem csak kényszerből gyártanak majd elektromos autót, és már az elektromos autóknál is a fejlesztési költségek reális időn belüli megtérülésével és haszonnal számolhatnak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Csodaszép sportszedán szinte fillérekért: megjelent a BYD Han EV
Az akkumulátor árak csökkenése és a 2020-as várakozás (forrás: pushevs.com)

Az elmúlt néhány évben tapasztalt és a nagyon közeli jövőben várható akkumulátor árcsökkenés és hatótáv növekedés, és természetesen az egyre gyorsuló villámtöltés és javuló töltőinfrastruktúra tehát egyértelműen azt vetíti előre, hogy egyre kevesebb vásárló választ majd PHEV-et, mivel küszöbön van az áttörés, amikor a többség számára elegendő lesz az év majd minden napjára az éjjel akkuba töltött hatótáv, miközben a PHEV-ek piacán kevésbé látványos az elektromos hatótáv növekedése, a mai napig a 8 évvel ezelőtt piacra dobott Opel Ampera és az 5 éve megjelent BMW i3 REX nyújt a legnagyobb, 80-120 km elektromos hatótávot a benzinmotorral is ellátott, de tisztán elektromos üzemre is képes autók között, a gyártók azóta sem mutattak be olyan PHEV-et, ami ezeknél a típusoknál messzebb jutna üzemanyag elégetése nélkül.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.