Elektromos koncepcióautót mutatott be a Sony

A Tesla kétségtelenül sürgeti a hagyományos autógyártók elektromobilitási törekvéseit, azt azonban eddig talán senki sem gondolta, hogy azzal, hogy elhintették a köztudatban, hogy egy mai autó sokkal inkább kerekekre szerelt számítógép, mintsem számítógépet is tartalmazó autó, olyan gyártók piacra lépését idézhetik elő, akiktől korábban távol állt az autógyártás. Márpedig úgy tűnik, ez fog történni és például a szórakoztató elektronika gyártásban erős Sony is autógyártóvá válhat.

Las Vegasban a CES 2020 kiállításon leplezte le a Sony a Vision-S elnevezésű elektromos koncepcióautóját. A Sony azért is szembe megy a trendekkel, mert miközben a legtöbb autógyártó a SUV kategóriában jelenik meg első elektromos modelljével, addig a Vision-S egy szedán. A gyártó vélhetően nem a következő években jelenik meg elektromos autóval a piacon, a célja inkább annak bemutatása, hogy erre is képesek.

A számunkra releváns tartalom 3:30 körül kezdődik a fenti videóban.

A Vision-S nem egyszerűen autó, a Sony egyéb képességeit is felvonultatja, például 33 különféle érzékelőt helyeztek el az autó belsejében és külsején. A jármű műszerfalán végigvezető képernyő hasonló, mint a Honda e, vagy méginkább a Byton Mbyte megoldása. Ezen kívül az utasok számára az első ülések fejtámláiban is képernyőket helyeztek el. Az autó 360 fokos audiórendszerrel rendelkezik és állandó online kapcsolatot is kínál. A bemutatón elhangzott, hogy a japán gyártó egy újonnan kifejlesztett elektromos autó platformmal is rendelkezik, melyet a hírek szerint a Magna autóipari beszállító tervez. A padlólemezre a Sony szerint további járműtípusok, például a SUV is építhetők.

Kenichiro Yoshida, a Sony vezérigazgatója elmondta: „Ez a prototípus a mobilitás jövőjét, és az ahhoz való hozzájárulásunkat demonstrálja.” Sajnos egyelőre nem tudtuk meg, hogy a Sony valóban szeretné sorozatgyártásba vinni az autót, vagy a Vision-S megmarad koncepcióautó szinten.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.