Gyorsabban tölt a vártnál az elektromos Mustang

A valós tesztek során majdnem 30%-kal gyorsabb töltést produkált a Mustang Mach-E nagyobb akkumulátoros, hátsókerék-meghajtású változata, mint a korábbi, számítógépes szimulációkra alapozott becslések szerint. A legújabb adatok azt mutatják, hogy a 98,8 kWh kapacitású akkumulátorral felszerelt villanyautó 10 perc alatt mintegy 119 kilométernyi hatótávra elegendő elektromosságot tud felvenni az IONITY töltőhálózat 150-350 kW teljesítményű töltőoszlopain, ami 26 kilométerrel több, mint amit a Ford idáig hangoztatott. A nagyobbik aksis összkerék-meghajtású verzió átlagosan 107 kilométernyi hatótávot szed magára 10 perc leforgása alatt. Mindkét típusnak körülbelül 45 percre van szüksége egy 10 és 80% közötti töltéshez. A kisebbik, 75,7 kWh kapacitással bíró akkumulátornál ugyanennyi idő alatt 91 (RWD) és 85 (AWD) kilométert ad a várható hatótávjához az autó, 38 perces töltési idővel 10 és 80% között a WLTP szerint.

A Ford hangsúlyozza, hogy ezek a számok a töltés első tíz percére vonatkoznak, azt viszont nem tudjuk, hogy hány százalékos töltöttségnél kell rácsatlakoztatnunk a villanyos Mustangot a töltőoszlopra ahhoz, hogy hasonló eredményeket kapjunk. A tapasztalt villanyautósok számára nem titok, hogy ezek a számadatok még nem elegendőek a jármű töltési karakterisztikájának kiismeréséhez, ahhoz egy töltési görbére lenne szükség, de még mindig hasznosabbak ezek az adatok, mint a legmagasabb elérhető teljesítményként közzétett 115 és 150 kW.

A Mach-E legelső elkészült darabjai a tervek szerint idén ősszel megindulnak a brit és norvég vásárlók felé, azaz a forgalmazás kezdetéig már csak néhány hónap van hátra. Felmerülhet a kérdés, hogy miért csak most ejtettek útba egy IONITY töltőt a Ford mérnökei, de gyaníthatóan nem erről van szó, hanem a gyártó szándékosan kommunikálhatott konzervatívabb számokat, melyeknek korrigálása egy marketingfogásnak is kiváló. A villanyautó pontos európai megjelenése egyelőre kérdéses, hiszen valamennyi csúszásra bizonyára kell számítani a koronavírus miatt, de a Ford azt ígérte, amint minden gyára újraindulhat, közzétesz egy tájékoztatót az ütemtervről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.