20.000 kilométeres jótékonysági túrára indult egy ID.3

Két hónapon keresztül járja majd Németország útjait egy nettó 77 kWh-s akkumulátorral felszerelt ID.3 Pro S a Volkswagen legújabb tesztprogramja során, mely amellett, hogy látványos reklámanyaggal szolgál az autógyártó számára, a villanyautót is egy nem hétköznapi kihívás elé állítja. A volán mögött a nagy távolságú útjairól ismert többszörös rekorder autóvezető, Rainer Zietlow, valamint társpilótája, Dominic Brüner ülnek, így ez a legelső külsős teszt az ID.3 ezen típusa számára. A WLTP szerint 549 kilométeres hatótávolságot kínáló villanyautó 2021 tavaszától lesz elérhető.

A túra szeptember 28-án indult Németország legdélebben fekvő hoteljétől, Oberstdorf mellől, és a legészakibb parkolójában ér véget, List on Sylt település közelében. Ha nem kellene újratölteni az akkumulátort, és pihenésre sem lenne szükségük a sofőröknek, akkor az A7-es autópályán haladva megállás nélkül elméletben akár kevesebb mint 13 óra alatt is teljesíthető lenne a mintegy 1068 kilométeres távolság a két végpont között, de a kiruccanásnak nem az a célja, hogy minél hamarabb, minél kevesebb töltéssel letudják. Sőt.

Már az első nap útvonalán is látszik, hogy mennyire cikkcakkban halad a jármű. Ennek az az oka, hogy a Volkswagen a német töltőinfrastruktúra állapotát is szeretné felmérni, ezért a villanyautó körülbelül 650, 60 kW-nál magasabb teljesítményt kínáló töltőállomáshoz látogat el a németek We Charge töltőszolgáltatását használva.

Forrás: https://www.id3-deutschlandtour.com/

Ezek nagy részén teljesen megújuló forrásból származó energia kerül az autó akkumulátorába annak érdekében, hogy a program karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen. Az országjárás során a tervek szerint összesen nem kevesebb, mint 20 000 kilométert fognak vezetni a sofőrök.

A projekt támogatói közé tartozik az ADS-TEC Energy, az E.ON Drive, a Tank&Rast, a Hankook, és számos egyéb vállalat, a reklámbevételek egy részét pedig az SOS Children’s Village alapítvány kapja, melynek bernburgi képviselete is a túra egyik megállója lesz.

Az ID.3 Pro S kalandját folyamatosan nyomon lehet követni ezen a honlapon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.