Videó: kormány nélkül vezethető a jövő Mercije

A legtöbben inkább tudni sem szeretnék, hogy mennyi pénzt ölnek a gyártók az autókiállítások közönségének szórakoztatására tervezett tanulmányautóikba, melyek soha, semmilyen formában nem látnak napvilágot, így a klímaváltozás és a légszennyezés elleni küzdelemhez való hozzájárulások is a nullával egyenlő. Akik viszont néha levetik magukról a praktikus gondolkodás terhét, és szeretnek elmerengeni azon, hogy a nagyon távoli jövőben milyen megoldások vehetik át a hatalmat az autóiparban, azok számára a Mercedes-Benz Vision AVTR egy igazi csemege. Láttunk már extrém koncepciókat, de ez a jármű tényleg nem e világi: kívül-belül az Avatar című film élővilága ihlette, és a tervezők elmondása szerint valójában nem is autónak épült, sokkal inkább egy élő és érző organizmusnak, ami képes kapcsolatba lépni az emberrel.

A Vision AVTR-t januárban mutatta be a Mercedes-Benz, az azonban a nemrég közzétett videóknak az újdonsága, hogy kiderült, egy működő prototípusról van szó, amit a kormánykerék és mindenféle kézi vezérlő hiánya ellenére vezetni is lehet. A nyár folyamán több youtuber is lehetőséget kapott masina kipróbálására, a szombaton a Mercedes-Benz által közzétett felvételben pedig az autó fejlesztésében résztvevő alkalmazottak is megszólalnak. A videókban számos olyan funkciót láthatunk akcióban, amit a korábban már említettünk, például a 30°-os oldalazó mozgást, a biometrikus szenzorokat, valamint a kézre kivetített hologramokat. Szerencsére a fejlesztők nem léptek túl egy bizonyos határt a Pandora lakóinak lemásolásában, hiszen nagyon fura lenne, ha valamely tesztrészünket az autóba kellene dugni a kapcsolat megteremtéséhez, de elegendő kezünket a központi panelen lévő pulzáló érzékelőre helyezni.

 

A koncepció abból a szempontból is különösen érdekes, hogy akkumulátora grafén alapú szerves cellakémiát használ, ami egyáltalán nem tartalmaz semmilyen fémet, ezáltal komposztálható és teljes mértékben újrahasznosítható. Egyszer talán ilyen technológia fogja táplálni a villanyautókat, de egyelőre túlságosan drága a sorozatgyártáshoz.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.