Hálózatról is tölthető a legerősebb Volkswagen

A Volkswagen tegnap bejelentette, hogy SUV vonalának zászlóshajó modellje, a Touareg immáron hálózatról tölthető típusokban is előrendelhető. Az időzítés nem véletlen, tegnap mutatkozott be a VW Csoporthoz tartozó Audi legújabb plug-in hibridje is, a kétféle teljesítményszinttel elérhető Q8 TSFI e quattro, melyben ugyanaz a hajtáslánc dolgozik, mint az anyacég összkerék-meghajtású szabadidő-autójában.

Touareg eHybrid és Touareg R

A belsőégésű motor szerepét egy 250 kW teljesítményű, V6-os benzinmotor tölti be, amelyet egy maximálisan 100 kW-os, a nyolcsebességes váltóval egy házba szerelt villanymotor egészít ki. A Volkswagennél a két teljesítmény-fokozatot Touareg eHybrid és Touareg R jelöléssel kell keresni, az utóbbi a sportosabb, 340 kW összteljesítménnyel, míg az előbbi 280 kW leadására képes. A fogyasztásban ennek ellenére nincs nagy különbség, a Touareg R 2,7 liter üzemanyagot, vagy 24,4 kWh elektromos áramot eszik meg 100 kilométeren, 0,1 literrel/0,2 kilowattórával többet, mint az eHybrid, ezért a hatótávolságot is közös számadattal jellemezte a VW a két típusnál: a motorok kombinált erejével 810 kilométer, kizárólag teljesen elektromos üzemmódban pedig 47 kilométer a WLTP szabvány szerint. Az energia egy bruttó 17,9, nettó 14,3 kWh-s akkupakkból érkezik.

A Touareg nemcsak teljesítményével, hanem vezetéstámogató rendszereivel is kiemelkedik a vállalat kínálatából. Ez az első Volkswagen, amely akár 250 km/h-s sebességgel is képes száguldani, miközben a Travel Assist program segíti, valamint az okostelefonos alkalmazással vezérelhető új Park Assist automata parkolástámogató funkcióban is úttörő. A plug-in hibridek esetében ez ráadásul a tisztán elektromos E-MODE-ban is használható, csakúgy, mint a Trailer Assist program, amely jelentős mértékben megkönnyíti a pótkocsival való közlekedést. Mindkét típus 3,5 tonna vontatására alkalmas.

Németországban a Touareg eHybrid 72.378 eurónál kezdődik, és kétféle felszereltségi csomagban (Atmosphere és Elegance) választható. A Touareg R egyféle opcióban, sajátos atletikus dizájnelemekkel kerül piacra, ennek indulóára 84.660 euró.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ingyen hatótáv mellé ajándék lóerő is jár a legújabb Tesla frissítésben

Elektromos autót használsz?