Árat csökkent a Tesla a legolcsóbb Lucid hírére

A Tesla Model S éppen a minap lett 3000 dollárral olcsóbb, de Elon Musk máris egy újabb árcsökkentést jelentett be, amivel a Lucid tegnapi hírére reagált a vezérigazgató. A jelenleg az arizonai gyárának beindítására készülő start-up honlapján ugyanis megjelent a tisztán elektromos Air alapváltozatának indulóára, mely a 7500 dollár összegű szövetségi támogatással együtt 2000 dollárral alacsonyabb, mint a Tesla elektromos szedánja (a Tesla vásárlói már nem vehetik igénybe az említett támogatást). Ráadásul az Air a becsült EPA érték szerint 4 mérfölddel messzebbre is megy egy töltéssel, mint a Model S jelenleg, 900 V-nál magasabb feszültségű akkumulátora 300 kW feletti töltési teljesítményt tesz lehetővé, továbbá a Lucid kényelemben is minőségben is a Tesla fölé ígér.

Az újabb árengedménnyel a Tesla Model S indulóára 69.420 dollár (hahaha, nagyon humoros, Mr. Musk), azaz a gyártó éppen a Lucid Air legolcsóbb változata alá lőtte be néhány száz dollárral. Az autópiac szempontjából ennek semmi jelentősége sincs, merthogy a Model S már egy most is kapható, tömeggyártásban lévő villanyautó, míg az Air alaptípusára két évet várniuk kell a vásárlóknak, tehát egyelőre a korábbi árcédula megtartásával sem lett volna veszélyben a Tesla csúcsmodellje.

A vételár csökkentése sokkal inkább elvi kérdés (és egy újabb kiváló ingyenes reklámfogás) lehet Elon Musknál, aki tweetjében a prófécia beteljesülését emlegeti, visszautalva cégének eredeti küldetésére: ahogyan a világ autógyártói próbálnak lépést tartani a Teslával, úgy bővül a modellválaszték és fejlődik a technológia, s az így kialakult verseny leszorítja az árakat, egyre nagyobb tömegekhez eljuttatva az elektromobilitást. Ennek első, leginkább szimbolikus jeleit látjuk most a Tesla-Lucid árháborúban, éppen úgy, ahogyan Musk eltervezte.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.