2022-től mindenhol tiszta energiával gyárt a Mercedes-Benz

A klímasemleges autógyártás szempontjából kulcsfontosságú együttműködést jelentett be a Mercedes-Benz: 2022-től 100%-ban megújuló forrásból származó elektromosságot vásárol a német Enovos és a norvég Statkraft energiaszolgáltató, és energiatermelő vállalatoktól. A kezdeményezés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő évtől a német márka teljes saját európai, valamint globális gyártóhálózata szén-dioxid-kibocsátás nélkül üzemeljen – mondta el Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági tagja.

Németországban ráadásul nem csupán a Mercik készülnek majd zöld elektromossággal, hanem a Daimler gyáregységeinek termékei is, beleértve a buszokat, teherautókat, és más haszongépjárműveket. Mindemellett a vállalat központjainak és adminisztrációs egységeinek is jut a tiszta energiából, kijelölve az utat az Ambition 2039 stratégiában kitűzött teljes karbonsemlegesség felé.

A vásárolt elektromosság többségében Németországban található napelemekből, szélturbinákból, és vízerőművekből érkezik. Az egyik legfontosabb termelőegység egy 60 focipályányi méretű napelem-park Ingolstadt mellett, valamint 24 szélfarm több mint 200 turbinája. Csak ezek együttesen 65.000 háztartás éves energiafogyasztását tudnák fedezni.

A Mercedes hozzátette, hogy az együttműködés abból a szempontból is különleges, hogy a megújuló energia hálózatba történő betáplálását negyedórás ciklusban alakítják a fogyasztáshoz, szemben az általában jellemző éves elszámolású megállapodásokkal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.