75 kW-os töltővel bővült a TEA. hálózata

Az utóbbi évek magyarországi töltőhálózat fejlődésének köszönhetően az ország jól átjárható lett elektromos autóval, így az elektromobilitás szolgáltatók már nem csak a töltőpontok sűrűségére, de a gyorsabb töltésre is koncentrálhatnak a fejlesztéseknél.

Ezúttal TEA. töltőhálózata bővült egy 75 kW-os DC töltővel, amelyet Budapesten a Kerepesi úton az Aréna Pláza közvetlen szomszédságában található IMO autómosónál helyeztek üzembe. A TEA. első 75 kW teljesítményű, 3 szabványt támogató AGT DC753M típsú villámtöltője a nap 24 órájában bárki számára elérhető, és a töltés a Teapont applikációból (mind Androidra, mind pedig iOS-re letölthető) vagy a helyszínen a készüléken látható QR kód leolvasásával indítható. Töltés közben ingyenes és korlátlan, szélessávú internethez csatlakozhatnak WiFi-n keresztül az autósok, melynek köszönhetően akár filmet vagy YouTube videót is nézhetnek.

A most átadott villámtöltőn online, bankkártyával lehet kiegyenlíteni a töltési díjat, amely a DC csatlakozók esetén 112 Ft/kWh, az AC csatlakozón 79 Ft/kWh. A töltőállomáshoz tartozó parkolóhelyeket csak a töltés tényleges idejére szabad foglalni, melyre a megfelelően kihelyezett KRESZ táblák és felfestések figyelmeztetnek. A szabályok betartását térfigyelő kamerával is ellenőrzik.

A készülék a jelenlegi beállítások szerint CCS csatlakozón 160 A (65 kW), CHAdeMO csatlakozón 125 A (50 kW), Type2 AC csatlakozón pedig 3×32 A (22 kW) áramerősséget biztosít. Később a teljesítmény további növelésére, valamint az összes csatlakozó párhuzamos üzemelésére a felhasználói igények alapján a szolgáltató megteremti a lehetőséget.

A TEA. Hajdúszoboszlón, Harkányban és Székesfehérváron üzemeltet DC töltőket, valamint az országszerte számos AC töltőoszlopot, melyek közül az eplényi sípálya parkolójában lévő egyedülálló abban, hogy különböző teljesítményen egyszerre 5 autót képes kiszolgálni. Az IMO-val közös együttműködésnek köszönhetően hamarosan további 50 kW-nál nagyobb teljesítményű villámtöltők megjelenése várható a hálózatukban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.