Két új akkugyárat épít a Nissan és az Envision AESC

Az autógyártók sorra jelentik be az elektromobilizációra vonatkozó ambiciózus terveiket, egyre növekvő elektromos autó arányt és a hagyományos autók gyártásának háttérbe szorulásáról, esetleg megszűnéséről a következő 10-20 évben. Állandó kérdés azonban, hogy honnan lesz ehhez elegendő akkumulátor?

Ma is folyamatban van több autógyár saját akku gyárának építése. Például a Stellantis egyenként 24 GWh/év gyártási kapacitással rendelkező akkumulátor gyára Franciaországban 2023-ban, Németországban 2024-ben kezdheti meg a gyártást. A Northvolt, Volkswagen együttműködéssel épülő második akkumulátor gyára szintén  2024-től kezdi meg a működést, és szintén 24 GWh/év termeléssel tervez.

A Nikkei híre szerint a Nissan és akkumulátorgyártó partnere az Envision AESC két új akkugyártó üzemet tervez, egyet Japánban, egyet pedig az Egyesült Királyságban, összesen több mint 200 milliárd jen (1,8 milliárd dollár) beruházással. A két új üzem gyártási kapacitása várhatóan évente 700.000 autó számára lesz elegendő. A gyártás megkezdése szintén 2024-ben várható.

Az Envision AESC jelenleg három akkugyárral rendelkezik, Japánban 2,6 GWh, az Egyesült Államokban 3 GWh, az Egyesült Királyságban pedig 1,9 GWh éves gyártási kapacitással. Az összesen 7,5 GWh kapacitás közel 200.000 autó számára elegendő, így a bővítés jelentős mértékű, amivel közel ötszörösére növekedhet a cég jelenlegi gyártási kapacitása. A számok összhangban állnak a Nissan terveivel, hiszen a japán gyártó jelenleg évente kb. 180.000 elektromos autót értékesít, melyet 2023 végére 1 millió fölé terveznek növelni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.