Hivatalos: AMD Ryzen és RDNA2 van az új Teslákban

Bár már korábban kiszivárgott néhány műszaki adat az új Model S és Model X beépített szórakoztató központjáról, most az AMD erősítette meg a részleteket.

Tesla mellé ingyen Playstation

… vagy ahogy az eredeti bejelentés környékén egy vicceskedő külföldi tech oldal írta a táblázatában, ez egy olyan 100 ezer dolláros Playstation, amihez jár egy Tesla.

A jelenlegi leggyorsabb játékkonzolokat, így a Playstation 5, illetve Xbox Series X gépeket is nagyjából ugyanez az AMD architektúra hajtja. Mind a két konzolban a Zen 2 magos Ryzen processzor és a NAVI videokártya egy, kicsit a Sony, illetve a Microsoft igényeire szabott egyedi változata található. A világ második legnagyobb x86-os processzorgyártója az utóbbi pár évben teljesítményben – a tesztektől függően – beérte, vagy sok esetben meg is előzte legnagyobb riválisát az Intelt, és a videokártyák oldalán is fej-fej mellett vannak az NVIDIA és az AMD grafikus magjai. (Kérném az egyik, illetve másik oldal hívőit, hogy a 10 FPS-en belüli eltérések miatti késhegyre menő flame háborút most mellőzzék a kommentekben).

Most az éves Computex szakkiállítás alkalmával mondott beszédet Lisa Su, az AMD vezérigazgatója, és erősítette meg hivatalosan is, amit tudni véltünk – a Teslák is ezt a vasat kapják.

Su elmondta, hogy a Model S és X infotainment rendszerét valóban a Ryzen processzor hajtja, a videokártya pedig a második generációs RDNA2 sorozat tagja. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Ryzenek a Playstationben és az Xboxban található Zen 2 magot, vagy a legújabb Zen 3-at kapták-e a Teslákban, de a rendszer számítási teljesítménye 10 TFLOP.

Belsős Tesla dokumentumom a videokártya blokkdiagramja. Forrás: wccftech.com

Egy korábban kiszivárgott diagram szerint egyébként a nagy Teslákba szerelt számítógép grafikus magja egy NAVI 23-as GPU, 8 GB GDDR6-os szabványú RAM-ot kapott és a 65-90W közötti fogyasztású, 7 nm-en gyártott notebookokba szánt RX 6500M/6600M videokártyák rokona.

Bár konkrét összefüggés valószínűleg nincs, mégis érdemes megemlíteni, hogy az eredeti Zen architektúrát ugyanaz a Jim Keller tervezte az AMD-nek, aki később a Teslánál megalkotta az FSD chipet, ami a HW3 néven emlegetett vezetéstámogató rendszer agya.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.