A Volvo gyárában épül a Polestar új villanyautója

A Volvóból kivált, és a kínai Geely autógyártó csoporthoz tartozó Polestar ma bejelentette, hogy 2022-ben megkezdődik harmadik modelljének sorozatgyártása. Ennek helyszíne a Volvo Cars ridgeville-i létesítménye lesz az amerikai egyesült államokbeli Dél-Karolinában, ahol a Volvo XC90 következő generációja is épül majd – tisztán elektromos meghajtással is.

Thomas Ingenlath vezérigazgató elmondta, hogy óriási mérföldkő lesz a vállalat életében az amerikai gyártás, hiszen így a világ második legnagyobb autópiaca már nem csak exportország lesz: rövidebb szállítási idővel, kisebb környezeti lábnyommal, és alacsonyabb vételáron tudnak villanyautót árulni. A Polestar 3 Amerikában készül az amerikaiaknak – teszi hozzá, ám az nem derül ki a közleményből, hogy ettől függetlenül Európába fognak-e szállítani az autóból.

A svéd-kínai márka egy gyönyörű sportkupéval, a plug-in hibrid Polestar 1-essel indította pályafutását, ez volt az első, és egyben utolsó modell a kínálatban, melybe beszerelték a belsőégésű motort. A limitált szériás, és méregdrága hibrid után a Polestar 2 szedán már tisztán elektromos meghajtással érkezett, és jóval több vásárlóhoz jutott el. Mindkét autót Kínában szerelik össze. A család harmadik tagja szintén egy új karosszériaformát visz a kínálatba, ez lesz a vállalat legelső sportterepjárója.

Polestar 3

A modellt egyelőre lepel takarja, de korábbi nyilatkozatok alapján tudjuk, hogy a Polestar 3 fordulópont lesz a márka dizájnnyelvezetében. Míg az első két modell a Volvókra jellemző stílusjegyeket hordozza, az újdonság már a Polestar saját ötleteit viseli majd – olyanokat, amiket a Precept tanulmányautón láthatunk. Műszaki szempontból is újat hoz az SUV, a Volvo Car Group következő generációs, elektromos autók alá tervezett padlólemezére szerelik rá a gyárban. Ez vélhetően a SEA platform lesz, amire a Geely új prémium márkájának első modellje is épül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.