Főoldal » elektromos autó » Európába hozza első villanyautóját a dél-koreai márka

Európába hozza első villanyautóját a dél-koreai márka

2018-ban írtunk arról először, hogy a hazánkban is ismert és elérhető dél-koreai autómárka, a Ssangyong tisztán elektromos modellel tervezi bővíteni kínálatát. Azóta sajnos nagyon kevés információt közölt a gyártó arról, hogyan is halad ezzel a tervvel, most azonban végre konkrétumokkal állt elő: bejelentette, hogy június 14-én megkezdte legelső villanyautójának, a Korando e-Motion névre keresztelt közepes méretű SUV sorozatgyártását. A vállalat közleményéből kiderül, hogy jelenleg a chipek hiánya lassítja a termelést, ezért az autó értékesítése csak augusztusban kezdődik, de nem a hazai piacával, hanem Európával. A dél-koreai forgalmazás csak később indul, amikor a chiphiány problémája megoldódni látszik.

Hogy mely európai országokban lehet majd először megvásárolni a modellt, arról egyelőre nem számolt be az autógyártó. Műszaki adatokról 2019-ben már hallhattunk, ám azokat most nem erősítette meg a vállalat, elképzelhető, hogy az elmúlt két évben egészen más irányt vett a fejlesztés – ezzel kapcsolatban valószínűleg majd a forgalmazáshoz közeledve okosabbak leszünk. Nevéből ítélve a villanyautó a hagyományos meghajtású Korando SUV elektromos változata, ami benzinmotorral Magyarországon 6.299.000 forintos indulóárral kapható.

A Ssangyong már dolgozik második 100%-ban elektromos autóján is J100 kódnév alatt, ami szintén egy közepes méretű SUV lesz, és várhatóan 2022-ben kerül piacra. Ezt egy villanyos pick-up követi majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.