Brutálgyors töltéssel jön az összkerekes Škoda ENYAQ

Amikor a háromféle akkumulátor mérettel megrendelhető Škoda ENYAQ konfigurátora megjelent, kissé fanyalogtunk a maximum 50 kW teljesítményű DC villámtöltési teljesítményt látva, de az iV60 modell már első perctől rendelhető 120 kW-os, az iV80-ba pedig 125 kW-os töltési teljesítménnyel is, ezek azonban nem fértek be az állami támogatás 15 millió forintos határa alá. Aztán megjelent az PERFECT 60 változat, amely nem csak olcsóbb lett, mint az iV50 alapmodell, de felár nélkül kapta meg a 120 kW-os töltés opciót is.

A Škoda magyar konfigurátora ismét egy újdonsággal bővült, megjelentek ugyanis a 80X, azaz az összkerekes modellek is a cég honlapján. A 600 ezer forintos kedvezménnyel (amelyet egyszerűen be lehet jelölni, mint egy másik színt vagy felnit) 19.133.260 forinttól elérhető modell legfontosabb újdonsága a villámgyors, 175 kW-os maximális töltési teljesítmény. A töltési idő és a teljes töltési görbe egyelőre nem ismert, de már a 125 kW maximális teljesítményre képes változatoknak is csupán 34 percre volt szüksége a nettó 78 kWh (bruttó 82 kWh) kapacitású akkumulátor 10%-ról 80%-ra töltésére, így ennél biztosan rövidebb idő alatt feltölt majd az újdonság.

Az összkerekes ENYAQ SPORTLINE változatban is elérhető, 20.659.800 forintos induló árral, amely a különböző vezetéstámogató és komfortfokozó kiegészítőkkel, tetőablakkal, vonóhoroggal és egyebekkel akár 25 millió forint felé is feltornázható.

Az iV RS sportváltozat megérkezéséig az összkerekes 80X modell jelenti a legnagyobb teljesítményű ENYAQ-ot. A két villanymotor rendszerteljesítménye 265 lóerő, amely 6,9 másodperces 100 km/h sebességre gyorsulást tesz lehetővé. A rendszer nyomatéka 425 Nm. A 80X változat WLTP ciklus szerint vegyes használatban mért hatótávja 475 km, amely természetesen kissé elmarad az egymotoros, 204 lóerős iV80 modelltől, amely 534 km-re képes a standard ciklus szerint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.